Mainos

Arajärvi korottaisi asumis- ja opintotukea sekä työttömyysturvaa

Toimeentulotuen uudistamista selvittänyt Pentti Arajärvi ehdottaa korotusta asumis- ja opintotukeen sekä työttömyysturvaan, jotta ihmisiä saataisiin pois kuntien sosiaaliluukulta. Ideana on korottaa ihmisten ensisijaisia tukia niin, että toimeentulotukea tarvitaan mahdollisimman vähän.

Ehdotuksen mukaan varsinkin pienituloisten asumistuki nousisi. Täysimääräiseen asumistukeen oikeuttavaa tulorajaa nostettaisiin yhden ja kahden hengen ruokakunnille niin, että työmarkkinatukea saavan ei yleensä tarvitsisi anoa toimeentulotukea, jos asumismenot ovat keskimääräiset. Myös asumistuen perusomavastuu poistuisi pienituloisilta.

Itse toimeentulotukeen ei tulisi suuria muutoksia. Tuen perusosaan tulisi kuitenkin asumismenojen viiden prosentin omavastuu. Työttömyysturvan peruspäivärahaa korotettaisiin kolmella markalla, jolloin päiväraha olisi 121 markkaa päivässä. Lapsikorotuksiin tulisi puolestaan markka lisää.

Peruspäivärahan muutos heijastuisi myös työmarkkinatukeen, ansiopäivärahaan, työvoimapoliittiseen koulutustukeen ja joihinkin työllistämistukiin. Työttömälle muutos toisi käteen noin 50 markkaa kuukaudessa.

Selvitysmies esittää korotusta myös 18 vuotta täyttäneiden ja itsenäisesti asuvien opintorahaan. Korkeakoulussa opiskelevan opintoraha nousisi 750 markasta 1 540 markkaan ja muussa oppilaitoksessa opiskelevan opintoraha 500 markasta 1 270 markkaan.

Selvitysmies laskee, että uudistukset lisäisivät valtion menoja noin 360 miljoonaa markkaa vuodessa. Muutokset tulisivat voimaan vaiheittain ensi vuoden aikana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.