Mainos

Arafatin saarrosta alustava sopu

Palestiinalaisjohtaja Jasser Arafat on päässyt ulkomaisten diplomaattien kanssa alustavaan sopuun, joka voi johtaa Arafatin saarron päättymiseen.

Palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin päämajan viisi kuukautta kestäneen saarron purku edistyi konkreettisiin toimiin tänään.

Päämajassa vangittuna tai pidätettynä olevaa kuutta palestiinalaista ryhdyttiin siirtämään amerikkalaisten ja brittien valvonnassa vankilaan Jerikoon. Tiedon vahvisti muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeriö.

Arafatin kerrottiin aiemmin keskiviikkona päässeen amerikkalaisten ja brittiläisten diplomaattien kanssa alustavaan sopuun, joka voi johtaa Arafatin saarron päättymiseen. Asiasta kertoi Arafatin avustaja Mohammed Rashid aiemmin tänään.

Rashidin mukaan sopimusta ei kuitenkaan voida viimeistellä ennen kuin Israel vetää kokonaan joukkonsa Arafatin päämajan ympäriltä ja palestiinalaisten hallitsemasta Ramallahista ylipäätään.

Arafat tapasi amerikkalaiset ja brittiläiset diplomaatit tänään kahteen otteeseen Ramallahissa. Neuvotteluihin osallistuneen Rashidin mukaan palestiinalaiset ovat suostuneet siihen, että Israelin tavoittelemat kuusi palestiinalaista siirretään Arafatin päämajasta vankilaan Jerikoon, missä he ovat amerikkalaisten ja brittien valvonnassa.

Kuusikosta neljä on jo tuomittu palestiinalaisessa tuomioistuimessa Israelin matkailuministerin Rehavam Zeevin murhasta. Israel vaati alunperin murhaajien luovuttamista omille viranomaisilleen Arafatin saarron lopettamisen ehtona, mutta suostui ilmeisesti Yhdysvaltain kovan painostuksen ansiosta tinkimään vaatimuksesta.

PFLP-järjestö surmasi Zeevin kostona järjestön johtajan kuolemasta Israelin helikopteri-iskussa. Yksi kuudesta palestiinalaisesta on PFLP:n uusi johtaja Ahmad Sadaat. Lisäksi ryhmään kuuluu mies, jota Israel syyttää asekuljetuksen järjestämisestä palestiinalaisille Iranista. Israel sieppasi aseita kuljettaneen laivan Punaisellamerellä tammikuussa.

Arafat ei ole käynyt Ramallahin ulkopuolella viiteen kuukauteen. 29. maaliskuuta israelilaisten panssarivaunut tunkeutuivat palestiinalaispresidentin päämajan alueelle terrorismin vastaisen operaation nimissä.

Betlehemin piiritys jatkuu

Jeesuksen Syntymäkirkon piirityksen päättyminen ei sen sijaan ollut tänään vielä näköpiirissä, pikemminkin päinvastoin: Israelin sotilaan ampuivat ja haavoittivat kirkon pihalla havaitsemaansa aseistettua palestiinalaista, kertoi armeijan edustaja.

Gazassa puolestaan neljä palestiinalaista sai surmana israelilaisen panssarivaunun tulituksessa. Palestiinalaislähteiden mukaan kuolleiden joukossa oli 11-kuukautinen tyttövauva. Israelin armeijan mukaan panssarivaunu oli ampunut kranaatin kohti kolmea palestiinalaista, jotka olivat räjäyttäneet pommin tien varrella, armeijalähde totesi.

Länsirannalla Israelin joukot vetäytyivät keskiviikon vastaisena yönä Hebronista, mutta panssarivaunujen kerrottiin sen sijaan tunkeutuneen niin ikään Länsirannalla sijaitsevaan Qalqilyaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.