Arafatin kuolemasta vuosi

Arafatin poismenon ajateltiin aloittavan uuden aikakauden, mutta Palestiinan valtiota ei ole vieläkään perustettu.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat kuoli vuosi sitten 11. marraskuuta 2004 Pariisissa. Arafatin poismeno nähtiin yleisesti toivonkipinänä, yhden aikakauden päätöksenä ja toisen alkuna. Paljon on tapahtunutkin, mutta Israelin ja palestiinalaisten välit ovat edelleen jäiset eikä Palestiinan valtiota olla vieläkään perustamassa.

Palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen vastuu on kuitenkin kasvanut koko ajan, kun Israelin sotilaat vetäytyivät Gazan kaistalta ja alueen siirtokunnat tyhjennettiin.

Arafatin seuraaja Mahmud Abbas sai samalla äärimmäisen vaikean, jopa mahdottoman, tehtävän taltuttaa palestiinalaiset ääriryhmät. Israelin vastaiset iskut ovat jatkuneet, vaikka hyökkäyksiä onkin ollut entistä vähemmän. Abbas ei ole onnistunut uudistamaan palestiinalaishallinnon turvallisuuskoneistoa niin kuin Israel olisi toivonut.

Arafat on edelleen monille palestiinalaisille itsenäisyystaistelun ehdoton keulakuva, jota ei sovi enää arvostella. Hänen elinaikanaan palestiinalaishallintoa moitittiin usein korruptoituneeksi.

Monet näkevät Arafatin marttyyrina ja elättelevät erilaisia salaliittoteorioita hänen kuolemastaan. Monet puhuvat yhä myrkytyksestä.

Arafatin muistoa kunnioitetaan päivän aikana palestiinalaisalueilla. Virallinen seremonia järjestetään hänen hautapaikallaan Ramallahissa, mutta palestiinalaisten odotetaan marssivan myös muualla Länsirannalla ja Gazassa.

Arafatin haudalla on käynyt ihmisiä tasaisena virtana kuukausi toisensa jälkeen. Paikkaa vartioi ympäri vuorokauden neljä palestiinalaista sotilasta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat