Mainos

Arafatin ja Peresin tapaaminen peruuntui

Israelin ulkoministeri Shimon Peres ja palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ovat kiistäneet Espanjan ulkoministerin Josep Piquen antaman tiedon Arafatin ja Peresin huomisesta tapaamisesta.

Pique kertoi aiemmin, että Peresin ja Arafatin on määrä keskustella huomenna illalla tuntemattomassa paikassa miehitytettyjen palestiinalaisalueiden läheisyydessä.

Diplomaattilähteiden mukaan kokousta ei voida pitää varmana, ennen kuin Israel ja palestiinalaiset pääsevät yksimielisyyteen tapaamispaikasta. Osapuolien arvellaan kiistelevän myös tapaamisen esityslistasta.

Peresin mukaan osapuolten pitäisi voida keskustella kaikesta mahdollisesta ilman välittäjää. Hän sanoi, ettei tapaamiselle ole syytä asettaa ennakkoehtoja.

Israel torjui aiemmin palestiinalaisten ehdotuksen, jonka mukaan Peres ja Arafat tapaisivat tänään Tabassa Egyptissä. Israelilaisvirkamiehen mukaan Arafat ehdotti tapaamista sotilaallisten vastaiskujen välttämiseksi viikonloppuna leimahtaneiden väkivaltaisuuksien jälkeen. Virkamies sanoi, että Israel toivoo tapaamisen toteutuvan lähipäivinä, mutta mieluummin esimerkiksi Israelin ja Gazan kaistan rajalla sijaitsevassa rajanylityspaikassa Erezissä.

Palestiinalaiset ilmoittivat sunnuntaina EU:n ulkopoliittiselle edustajalle Javier Solanalle, että Arafat olisi valmis tapaamaan Peresin tänään.

Solanan lisäksi Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell keskusteli Peresin kanssa puhelimessa useita kertoja viikonloppuna ja maanantaina.

Peresin ja Arafatin tapaamisen toivotaan johtavan siihen, että Israel ja palestiinalaiset voivat aloittaa neuvottelut tulitaon aikaansaamiseksi. Palestiinalainen äärijärjestö Hamas ilmoitti tänään, että Nahariyan pommi-iskun toteutti Muhammed Shaker Habashi, ensimmäinen itsemurhaiskun tehnyt Israelin arabi. Habashin lisäksi sunnuntaina tapahtuneessa räjähdyksessä kuoli kolme israelilaista ja yli 30 haavoittui.

(MTV3-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.