Mainos

Arafatin ja Clintonin tapaamisesta ei mainittavia tuloksia

Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin tapaaminen ei ole johtanut mainittaviin tuloksiin. Israel suhtautuu epäilleen rauhanneuvottelujen jatkoon.

Tänään Arafatin tavannut Clinton tapaa ylihuomenna Israelin pääministerin Ehud Barakin. Sen sijaan palestiinalaisten ja israelilaisten keskinäisistä tapaamista ei ole nyt näköpiirissä.

Valkoisen talon tiedottajan mukaan Clinton ja Arafat eivät juurikaan edenneet neuvotteluissa kohti väkivallan loppumista palestiinalaisalueilla. Arafat kuitenkin luonnehti tapaamista "tärkeäksi, rakentavaksi ja myönteiseksi". Tarkkailijoiden mukaan ilmapiiri oli kuitenkin viileä.

Iskut taustalla

Arafat pelkää Israelin eilisen helikopteri-iskun vaarantavan koko Lähi-idän rauhanprosessin. Länsirannalle tehdyssä iskussa kuoli kolme palestiinalaista, joista yksi oli Arafatin johtaman Fatah-järjestön paikallinen johtaja.

Tänä aamuna Jerusalemin vanhassa kaupungissa tehtiin uusi Israelin vastainen pommi-isku. Iskussa loukkaantui yksi israelilaispoliisi. Edellisessä pommi-iskussa Jerusalemin vanhassa kaupungissa kuoli kaksi israelilaista viime viikolla. Silloin aseistautunut ääri-islamilainen Jihad ilmoitti järjestäneensä iskun.

Arafat syytti Yhdysvaltain vierailunsa yhteydessä Israelia myös Lähi-idän väkivaltaisuuksien aloittamisesta. Arafat toisti kuitenkin tapaamisessaan Clintonin kanssa olevansa edelleen sitoutunut rauhanhankkeeseen.

Arafat keskusteli parin tunnin ajan Clintonin kanssa Washingtonissa. Arafatin odotettiin ottavan keskusteluissa esille toiveensa kansainvälisten rauhanturvajoukkojen saamisesta palestiinalaisalueille. Suurin osa väkivaltaisuuksissa surmansa saaneista on ollut palestiinalaisia.

YK-sotilaita vartiossa

Clinton on kuitenkin jo etukäteen torjunut ajatuksen kansainvälisistä joukoista Israelin vahvan vastustuksen vuoksi. Clinton onkin halunnut keskittyä neuvotteluissa siihen, miten kuusi viikkoa Länsirannalla ja Gazassa jatkuneet väkivaltaisuudet saadaan loppumaan. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajan mukaan osapuolet pitäisi saada toteuttamaan Egyptissä viime kuussa solmittu rauhansopimus.

Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat kertoi Washingtoniin saavuttuaan, että Arafatin aikomuksena on keskustella Clintonin kanssa Lähi-idän rauhanprosessin elvyttämisestä. -Tämä tilanne ei voi jatkua, Israelin miehitys ei voi jatkua. Uskon, että palestiinalaiset haluavat päästä kansainväliseen suojelukseen, Erekat sanoi.

Fatah-johtaja surmattiin

Eilen kolme palestiinalaista sai surmansa, kun israelilainen taisteluhelikopteri tulitti pakettiautoa Beit Sahurin kylässä Länsirannalla lähellä Betlehemiä. Yksi surmansa saaneista oli Arafatin johtaman Fatah-järjestön paikallinen johtaja Hussein Abayad. Hyökkäyksessä kuoli myös kaksi kadulla ohikulkenutta naista. Lisäksi Fatahin toinen johtomies haavoittui vaikeasti.

Barak, Ehud

Fatah ilmoitti kostavansa Abayadin "murhan". Järjestön edustajan mukaan surma oli Israelin pääministerin Ehud Barakin ja Israelin armeijan johdon "tilaustyötä". -Tämä oli raukkamainen hyökkäys, joka ruokkii entisestään väkivaltaa, Fatahin edustaja sanoi.

Israelin armeija vahvisti myöhemmin torstaina palestiinalaisjohtajan surman. Armeijan mukaan Hussein Abayad oli ollut mukana useissa aseellisissa yhteenotoissa, joissa oli kuollut israelilaisia sotilaita. Israelin radio kertoi taisteluhelikopterin ampuneen kolme ohjusta aseistautuneita palestiinalaisia kuljettanutta pakettiautoa kohti. Radion mukaan miehet olivat matkalla tekemään iskua israelilaisia vastaan.

Verenvuodatukselta ei vältytty torstaina myöskään Gazan alueella, missä palestiinalainen nuorukainen sai surmansa israelilaisten luodista. Torstain välikohtaukset nostavat syyskuun lopulla alkaneissa väkivaltaisuuksissa kuolleiden määrän jo ainakin 190.

(MTV3-STT-Reuters-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.