Mainos

Arafat: Yhdysvaltain puututtava Lähi-idän tilanteeseen

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat vaatii Yhdysvaltoja puuttumaan pikaisesti Lähi-idän tilanteeseen.

Arafat keskusteli Lähi-idän kuumentuneesta tilanteesta tänään puhelimitse Yhdysvaltain puolustusministeri Colin Powellin kanssa. Arafat sanoi verilöylyn olevan käynnissä palestiinalaisalueilla ja vaati Yhdysvaltoja puuttumaan tilanteeseen.

Asiasta kertoi Arafatin neuvonantaja Nabil Abu Rudeina. Rudeinan mukaan keskusteluissa oli esillä myös Yhdysvaltain erityislähettilään Anthony Zinnin paluu Lähi-itään sekä arabimaiden rauhanpyrkimykset. Zinnin on määrä palata Lähi-itään ensi viikolla, ja hänen tehtävänään on auttaa rauhanprosessia eteenpäin.

Päivä on ollut verisin viimeisen vuoden aikana, sillä Israelin joukot ovat surmanneet tämän päivän aikana lähes 30 palestiinalaista.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vaatii, että Lähi-itään on saatava pysyvä rauha. Bush on myös huomauttanut, ettei Israel voi saavuttaa rauhaa, jos se sallii väkivallan kierteen jatkuvan puuttumatta asiaan.

EU:lta tukea Saudi-Arabian aloitteelle

Euroopan unioni on kehottanut arabimaita hyväksymään Saudi-Arabian ehdotuksen rauhan saamiseksi Lähi-itään.

Saudi-Arabian esityksen mukaan Israel vetäytyisi maan vuonna 1967 miehittämiltä palestiinalaisalueilta, joille perustettaisiin itsenäinen palestiinalaisvaltio. Vastineeksi tästä arabimaat puolestaan tunnustaisivat Israelin valtion, antaisivat sille takeet turvallisuudesta ja normalisoisivat suhtehteensa sen kanssa.

Arabimaista Syyria on tähän mennessä tukenut Saudi-Arabian aloitetta. Syyrian ehtona on kuitenkin se, että Israel vetäytyy Golanin kukkuloilta ja päästää pakolaistet palaamaan palestiinalaisalueille.

EU:n espanjalainen Lähi-idän-lähettiläs Miguel Angel Moratinos on esittänyt Saudi-Arabian rauhanehdotuksen hyväksymistä Libanonin pääministerille Rafik al-Harirille.

(MTV3-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.