Mainos

Arafat varoitti uusista levottomuuksista

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat varoitti tänään uusista levottomuuksista palestiinalaisalueilla, koska neuvottelut Israelin kanssa eivät ole johtaneet tuloksiin. Palestiinalaiset ja israelilaiset ovat neuvotelleet Erezissä Gazan rajalla jo viiden päivän ajan etupäässä israelilaisjoukkojen vetämisestä Hebronista.

-Erezin neuvottelut eivät ole toistaiseksi tuottaneet mitään tuloksia, Arafat sanoi Ramallahin kaupungissa Länsirannalla koolla olleille palestiinalaisneuvoston edustajille.
-Tästä johtuen meidän on varauduttava kohtaamaan kaikki mahdollisuudet. Toivon, että ymmärrätte, mitä tarkoitan: kaikkia mahdollisuuksia, jotka vain Luoja tietää, Arafat sanoi.

Arafatin lausuntoa pidettiin peiteltynä uhkauksena uusista väkivaltaisuuksista vain parisen viikkoa sen jälkeen kun veriset yhteenotot vaativat ainakin 60 palestiinalaisen ja 15 israelilaissotilaan hengen.

Erezin neuvotteluista sovittiin Washingtonissa Arafatin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun välisissä kriisineuvotteluissa runsas viikko sitten.

Hebron hiertää

Erezin neuvotteluissa on käsitelty ennen muuta Hebronin tilannetta. Palestiinalaisneuvottelijoiden mukaan keskustelut ovat kuitenkin pääasiassa polkeneet paikallaan.
-Israelilaiset ovat esittäneet yhdentoista kohdan vaatimuslistan Hebronin turvallisuuden parantamiseksi, mutta me kieltäydymme muuttamasta yhtäkään pykälää sopimuksessa, pääneuvottelija Saeb Erakat sanoi Israelin radiossa.

Vuonna 1995 solmitun sopimuksen mukaan Israelin piti vetää 80 prosenttia joukoistaan Hebronista jo maaliskuun lopulla ja jättää kaupunkiin vain pieni joukko turvaamaan juutalaisia uudisasukkaita. Vetäytyminen on kuitenkin viivästynyt ja nykyinen pääministeri on tiukentanut vaatimuksia Hebronin turvallisuuden suhteen.

Noin 120 000 palestiinalaisen lisäksi Hebronissa asuu 450 juutalaista. Netanyahu vaatii, että uudisasutusten ympärille on muodostettava turvallisuusvyöhykkeitä, israelilaisjoukkojen on sallittava vartioida aluetta myös ympäröiviltä vuorilta ja palestiinalaisten oman poliisin aseistusta on vähennettävä tuntuvasti.

Palestiinalaiset eivät ole myöntyneet näihin uusiin vaatimuksiin, vaan pitävät kiinni jo kertaalleen allekirjoitetusta sopimuksesta. Neuvottelijoiden oli määrä tänään päättää, missä neuvotteluja jatketaan ensi viikon alussa.

Rajoja avataan

Israelin armeija on ilmoittanut myöntävänsä Gazan ja Länsirannan palestiinalaisille uusia työlupia Israeliin. Ilmoituksen mukaan 4 000 palestiinalaiselle myönnetään lupa työskennellä Israelin hedelmätarhoissa.

Aiemmin noin 10 000 palestiinalaista on voinut käydä töissä Israelin puolella. Turvallisuustilanteen kiristyessä rajanylitys ei kuitenkaan ole onnistunut edes työluvan saaneilta. Palestiinalaisalueiden rajat suljettiin kokonaan maaliskuussa tuhoisten pommi-iskujen jälkeen. Sen jälkeen sulkua on asteittain lievennetty, kunnes tilanne kiristyi uudelleen viime kuussa puhjenneiden levottomuuksien myötä.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.