Mainos

Arafat varoitti Israelia uudesta intifadasta

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat varoitti tänään Israelin johtoa uudesta palestiinalaisten kansannoususta, jos Israel ei luovu palestiinalaisten vastaisista rangaistustoimista. Arafat sanoi myös, ettei hän aio taipua Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun määräyksiin, joiden mukaan palestiinalaisten tulee taistella tiukemmin terrorismia vastaan.

-Me torjumme kaikki määräykset ja ehtojen asettamiset, Arafat sanoi toimittajille Länsirannalla sijaitsevassa Nablusin kaupungissa.
Hänen mukaansa Netanyahun pitäisi jo tietää, kenen kanssa hän on tekemisissä. Palestiinalaiset ovat kuitenkin Arafatin mukaan edelleen valmiita turvallisuusyhteistyöhön Israelin kanssa, kunhan tämä työ tapahtuu molempien ehdoilla.

Netanyahu sulki Länsirannan ja Gazan alueet Jerusalemissa heinäkuun lopulla tehdyn pommi-iskun jälkeen. Hän on vaatinut, että Arafat ryhtyy tiukempiin toimiin palestiinalaisalueilla toimivia ääri-islamilaisia ryhmiä vastaan. Arafatin mukaan israelilaisten tulisi muistaa seitsemän vuotta kestänyt palestiinalaisten kansannousu eli intifada. Kansannousu päättyi rauhansopimuksen allekirjoittamiseen vuonna 1993. Arafat kuitenkin varoitti, että Netanyahun kovan linjan politiikka voi johtaa uuteen intifadaan.

Arafat kertoi aikovansa kutsua ensi viikoksi koolle palestiinalaisten "kansallisen yhtenäisyyden" foorumin käsittelemään Lähi-idän rauhanhankkeen kriisiä. Neuvotteluiden ensimmäisellä kierroksella helmikuussa mukana oli myös ääri-islamilainen Hamas-järjestö, mutta Hamas boikotoi myöhemmin neuvotteluja.

Palestiinalaiset ryhtyvät boikotoimaan israelilaisia tuotteita

Palestiinalaishallinto aikoo ottaa ensi viikosta lähtien käyttöön israelilaisten tuotteiden vastaisen boikotin palestiinalaisalueilla. Palestiinalaishallinto vetosi myös tänään kansainväliseen yhteisöön, jotta se painostaisi Israelia luopumaan palestiinalaisten vastaisista toimista. Nablusissa viime yönä kokoontuneen palestiinalaisten hallituksen mukaan eristyksiin jääneitä palestiinalaisalueita uhkaa ruoka- ja lääkepula.

Israel on myös jäädyttänyt 40 miljoonan dollarin suuruisen, palestiinalaisille tarkoitun maksuerän. Palestiinalaishallinto ei ole tämän vuoksi kyennyt maksamaan turvallisuusjoukoille heinäkuun palkkaa, ja myös suuri osa siviilityöntekijöistä on jäänyt palkatta. Noin 80 000 palestiinalaista ei ole päässyt sulun vuoksi Israelin puolelle töihin.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.