Arafat valmis nimittämään pääministerin

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on valmis nimittämään palestiinalaishallinnolle pääministerin. Nimitystä on vaadittu rauhansuunnitelmassa.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on suostunut vaatimuksiin nimittää palestiinalaishallinnolle pääministeri, kertoivat viranomaiset ja diplomaatit. Pääministerin nimittämistä on vaadittu ns. kvartetin esittämässä Lähi-idän rauhansuunnitelmassa.

Diplomaattien mukaan Arafat antoi suostumuksensa kirjeessä Britannian pääministerille Tony Blairille, ennen kuin Blair tapasi presidentti George W. Bushin Washingtonissa viime kuussa. Arafat on tähän asti vastustanut pääministerin nimittämistä ilmeisesti peläten, että tällainen virka heikentäisi hänen valtaansa.

Arafatia on painostettu voimakkaasti uudistamaan palestiinalaishallintoa. Vaatimus pääministerin virasta sisältyy tiekartan nimellä tunnettuun rauhansuunnitelmaan, jonka ns. kvartetti eli Yhdysvallat, Venäjä, YK ja Euroopan unioni ovat esittäneet. Suunnitelmassa vaaditaan Ioppua Israelin ja palestiinalaisten väkivallalle ja esitetään palestiinalaisten valtion perustamista vuoteen 2005 mennessä.

Sekä Israel että palestiinalaiset ovat periaatteessa hyväksyneet suunnitelman, mutta molemmilla on varauksia useisiin kohtiin. Koska monet muut kysymykset ovat yhä ratkaisematta, palestiinalaiset eivät välttämättä ole nopeasti saamassa pääministeriä.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat