Mainos

Arafat valmis neuvotteluihin myös Bushin kanssa

Palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat sanoo olevansa valmis neuvottelemaan Lähi-idän rauhasta myös Yhdysvaltain uuden presidentin George Bushin kanssa.

Jos sopimusta rauhasta ei saada aikaan ennen presidentti Bill Clintonin kauden loppumista 20. tammikuuta Jasser Arafat on ilmoittanut olevansa valmis neuvotteluihin myös Yhdysvaltain tulevan presidentin kanssa. -Tulemme jatkamaan samaan tapaan kuin Clintonin kanssa, joka haluaa sinetöidä jotain ennen lähtöään.

Me tulemme jatkamaan Bushin kanssa, Arafat sanoi. Palestiinalaisjohtaja tähdensi kuitenkin, että he "tekevät parhaansa", saavuttaakseen rauhansopimuksen ennen Clintonin virkakauden päättymistä. -Kohdistamme kaikki ponnistelumme sopimuksen aikaansaamiseen, koska emme halua, että meitä syytetään vitkastelusta, Arafat jatkoi.

Arafat antoi lausuntonsa ennen lähtöään Omanista, missä hän keskusteli Lähi-idän tilanteesta Omanin sulttaanin Qaboosin kanssa.

Oman oli ensimmäinen Persianlahden kuningaskunta, joka avasi kaupallisen toimiston Israelissa vuonna 1996. Sulttaani Qaboos sulki kuitenkin toimiston lokakuussa vastalauseena Israelin toimille palestiinalaisia mielenosoittajia kohtaan.

Clinton miettii yhteenvetoa

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kuroo yhteen loppupäätelmää viikon kestäneistä Lähi-idän

rauhanneuvotteluista. Clinton miettii seuraavaksi onko palestiinalaisilla ja israelilaisilla edellytyksiä uudelle rauhanneuvottelulle seuraavien viikkojen aikana.

Clinton on viikon ajan keskustellut rauhanehdotuksestaan sekä Israelin että palestiinalaisten johdon kanssa. Clinton ja Israelin hallituksen edustaja Gilead Sher tapasivat lyhyesti illalla. Tapaamisesta annettiin vain niukasti tietoa julkisuuteen. Selvyyttä ei saatu esimerkiksi Jerusalemin asemasta.

Jerusalemin itkumuuri

Eilen julkisuuteen nousi tieto, jonka mukaan Israel olisi valmis myönnytyksiin Jerusalemin hallinnassa. Maan television mukaan Israel on valmis luovuttamaan Jerusalemin moskeija-alueen hallinnan nimeämättömälle kolmannelle osapuolelle. Pääministeri Ehud Barakin kanslia on kieltäytynyt kommentoimasta tietoa.

Israelin vt. ulkoministeri Shlomo Ben-Ami sanoo saksalaisen Die Welt -lehden haastattelussa, että Itä-Jerusalemista voisi tulla palestiinalaisten pääkaupunki, jos he allekirjoittavat rauhansopimuksen. Kiistellyllä Itä-Jerusalemin alueella asuu noin 200 000 juutalaista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.