Mainos

Arafat uusii hallitustaan

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat supistaa hallitustaan nykyisestä 31 ministeristä 21 ministeriin. Ensimmäistä kertaa hallitukseen nimitetään myös sisäministeri, kertoi palestiinalaisten tiedotusministeri Jasser Abed Rabbo tänään.

-Tämän ylimenokauden hallituksen tehtävänä on valmistella kunnallis-, parlamentti- ja presidentinvaaleja, jotka on tarkoitus pitää tämän vuoden lopulla ja ensi vuoden alussa, Rabbo sanoi Ramallahissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Uudelleenjärjestelyt hallituksessa ovat osa palestiinalaisten itsehallinnon kokonaisuudistusta, jota ovat vaatineet sekä palestiinalaisyhteisö että monien maiden johtajat. Sisäministeriksi nimitettiin kenraali Abdel Razzaq al-Yahya, joka on aiemmin ollut mukana palestiinalaisvaltuuskunnassa neuvotteluissa Israelin kanssa. Hän saa vastattavakseen sekä yleiset turvallisuuskysymykset, sisäisen turvallisuuden että presidentin turvallisuusjoukot.

Aiemmin sisäministerin tehtävistä on vastannut Arafat. -Sisäministeriö seuraa kaikkia turvallisuuskysymyksiä. Kaikki palestiinalaiset turvallisuuspalvelut ovat sisäministeriön alaisuudessa, jotta päällekkäisyyksiltä vältyttäisiin, Rabbo totesi.

Toinen nimekäs tulokas on pankinjohtaja Salam Fayad, josta tulee valtiovarainministeri. Kansainvälisestä yhteistyöstä uudessa hallituksessa vastaa edelleenkin Nabil Shaath, paikallishallinnosta Saeb Erekat, talousministerin salkkua kantaa Maher Masri ja Ziad Abu Ziad vastaa Jerusalemia koskevista kysymyksistä. Myös Rabbo jatkaa uudessa hallituksessa saaden tiedotuskysymysten lisäksi vastuulleen kulttuuriasiat.

Hallintoa tiivistettiin yhdistämällä joitakin ministeriöitä. Hallitusta on syytetty tehottomuudesta, itsevaltaisuudesta ja korruptiosta.

Hamas arvosteli kokoonpanoa

Palestiinalaisjärjestö Hamas arvosteli hallituksen uudelleenjärjestelyjä tuoreeltaan ja sanoi muutosten olevan seurausta Yhdysvaltain painostuksesta. -Näemme uuden hallituksen muodostamisessa Yhdysvaltain puuttumisen asioihin, eikä se ole kansamme valinta, sanoi Hamasin poliittinen johtaja Abdel Aziz al-Rantissi. -Tämä ei ole mikään hallitus, vaan korruptiokasvojen järjestely uuteen muodostelmaan.

Hamas, joka ei tunnusta Israelin valtiota, kieltäytyi paikasta uudessa hallituksessa, koska Arafat pyrkii edelleen rauhaan Israelin kanssa.

Uusi palestiinalaishallitus kokoontuu ensimmäiseen istuntoonsa huomenna.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.