Mainos

Arafat tyrmäsi ajatuksen Hebronin jakamisesta

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat torjui tänään jyrkästi Israelin tekemän ehdotuksen Hebronin kaupungin jakamisesta palestiinalaiseen ja juutalaiseen osaan. Arafat tyrmäsi ajatuksen rasistisena, mutta vakuutti samalla palestiinalaisten jatkavan rauhanneuvotteluja israelilaisten kanssa.

-Tämä on ilman muuta suunnitelma, joka aiheuttaa kuohuntaa ei pelkästään palestiinalaisten keskuudessa, vaan myös arabimaailmassa ja kansainvälisessä yhteisössä, Arafat sanoi Kairossa.
Arafat keskusteli Kairossa Egyptin presidentin Hosni Mubarakin ja Jordanian pääministerin Abdul-Karim al-Kabaritin kanssa paikallaan polkevista Lähi-idän rauhanneuvotteluista.
-Kerroin presidentti Mubarakille israelilaisten kanssa käytävien neuvottelujen vaikeuksista, Arafat sanoi toimittajille tapaamisten jälkeen.

Uusin kompastuskivi yhteisymmärryksen saavuttamiseksi oli Arafatin mukaan israelilaisten luonnos Länsirannalla sijaitsevan Hebronin tulevaisuudesta. Ehdotuksen mukaan israelilaisten valvontaoikeutta kaupungissa laajennettaisiin, kun taas palestiinalaisten rakennusoikeutta rajoitettaisiin tuntuvasti. Esimerkiksi juutalaisten asutuskeskuksiin johtavat tiet halutaan israelilaisjoukkojen valvontaan.
-Tämähän on rasismia! Tällaista ei tapahtunut edes Etelä-Afrikassa, sanoi Arafat ja lisäsi ehdotuksen kumoavan täysin jo allekirjoitetun sopimuksen palestiinalaisten itsehallinnosta.

Hebronissa, joka on viimeinen israelilaisjoukkojen valvoma kaupunki Länsirannalla, asuu noin 100 000 palestiinalaisten ja 400 juutalaista uudisasukasta.

Kriisi uhkaa

Jordanian pääministeri Kabariti varoitti aiemmin keskiviikkona, että rauhanneuvottelut ajautuvat kriisiin, jos Israel ei vedä joukkojaan Hebronista.
-Tällä hetkellä näyttää siltä, että osapuolten välillä on mielipide-eroja. Toivomme kuitenkin, että ne pystytään ratkomaan amerikkalaisten välityksellä, Kabariti sanoi.

Egyptin ulkoministeri Amr Moussa oli pessimistisempi sanoessaan, ettei Israelin asenne anna suuriakaan toiveita rauhanneuvottelujen onnistumisesta.
-Israelin ehdotuksia ei voi pitää myönteisinä eikä niiden perusteella voida toivoa Hebronin tilanteen pikaista ratkaisua. Hebronista on jo olemassa sopimus ja se olisi toteutettava alkuperäisessä muodossaan, Moussa sanoi.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.