Mainos

Arafat torjui ehdotuksen huippukokouksesta

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat torjui tänään Yhdysvaltain ehdotuksen Israelin kanssa pidettävän huippukokouksen järjestämiseksi heinäkuun puolivälissä.

Arafat on kuitenkin periaatteessa valmis tapaamiseen heinäkuun lopussa, kertoivat palestiinalaisten edustajat. Yhdysvaltain isännöimässä huippukokouksessa on tarkoitus sopia pääpiirteissään palestiinalaisten ja Israelin välisestä rauhansopimuksesta, jonka solmimisen takarajaksi on sovittu syyskuun 13. päivä.

Israelin pääministeri Ehud Barak oli ehdottanut huippukokouksen pitämistä heinäkuun puolivälissä maassa valtiovierailulla olevalle Yhdysvaltain ulkoministerille Madeleine Albrightille.

Barak ja Albright tapasivat toisensa Jerusalemissa, missä tuhannet juutalaiset uudisasukkaat ovat osoittaneet mieltään tulevaa rauhansopimusta vastaan. Vastarintaa nostattanut sopimus edellyttäisi maa-alueiden luovuttamista palestiinalaisille Länsirannalla ja Gazassa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja kuvasi Albrightin ja Barakin neuvotteluja perusteellisiksi ja hyödyllisiksi. Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin on määrä ilmoittaa huippukokouksen ajankohdasta sen jälkeen, kun Albright on palannut matkaltaan.

Barak sai arvosteluja ulkoministeriltään

Albright tapasi myös Israelin ulkoministerin David Levyn. Levyn kerrottiin Israelin televisiossa kritisoineen Barakin ideaa huippukokouksesta ja pitäneen sen toteutumista epätodennäköisenä. Israelilaiset ja palestiinalaiset neuvottelijat ovat ilmoittaneet olevansa yhä täysin vastakkaisilla kannoilla kaikissa avainkysymyksissä.

Erimielisyydet koskevat Jerusalemin hallintaa, tulevan Palestiinan valtion rajoja ja miljoonien palestiinalaispakolaisten kohtaloa. Barak kokosi eilen hallituskumppaniensa johtajat kriisikokoukseen. Kaksi oikeistosiiven kumppania uhkasi jättää koalition, ellei Barak onnistu selvittämään, missä määrin hän on valmis tekemään myönnytyksiä palestiinalaisille.
(STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.