Mainos

Arafat syyttää Israelia sodan julistamisesta

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat syytti tänään Israelia sodan julistamisesta rauhanprosessia vastaan. Arafat sanoi Israelin rikkoneen kirjallisia sopimuksia, jotka se on tehnyt palestiinalaisten kanssa. Arafat puhui liittoutumattomien maiden ulkoministerikokouksessa Intian pääkaupungissa New Delhissä.

Arafatin mukaan Israelin rakennushankkeet Itä-Jerusalemissa merkitsevät sodanjulistusta ei ainoastaan palestiinalaisille vaan myös rauhanprosessille. Arafat paheksui sitä, että Israel hyödyntää Yhdysvaltain veto-oikeudellaan luomaa tilannetta. Yhdysvallat esti 7. ja 21. maaliskuuta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman, joka liittyi Israelin suunnitelmaan rakentaa 6 500 asuntoa juutalaisille Israelin vuonna 1967 valtaamalle alueelle. Päätöslauselmassa olisi vaadittu Israelia pysäyttämään juutalaislähiön rakentaminen Itä-Jerusalemiin.

Arafat vaati, että Jerusalem on luovutettava palestiinalaisille sen pelastamiseksi miehitykseltä. Rauhaa ei tule, ellei Jerusalemia palauteta omistajilleen, Arafat sanoi.

Arafat vetosi sitoutumattomien maiden liikkeeseen, jotta se tukisi palestiinalaisia. Hän pyysi suhteensa Israeliin uudistavia maita tekemään sille selväksi, että suhteiden elvyttäminen edellyttää Israelilta YK:n päätöslauselmien kunnioittamista.

Arafat vetosi myös sen puolesta, että YK:n yleiskokous järjestäisi erityisistunnon Lähi-idästä. Lisäksi Arafat syytti Israelia palestiinalaisalueiden taloussaarrosta: työntekijöiden ja tavaroiden liikkumista rajoitetaan.

Sitoutumattomien maiden kokoukseen osallistuu yli sata maata. Liike perustettiin vuonna 1961. Lähi-idän lisäksi kokouksessa käsitellään mm. YK:n uudistamista. YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanoi kokouksessa, että YK heijastelee yhä 1940-luvun tilannetta. Hän lisäsi toivovansa, että turvallisuusneuvostoon saataisiin nykyistä suurempi sitoutumattomien ja kehitysmaiden edustus.

Ampumavälikohtaus Länsirannalla

Juutalaissiirtolainen ampui tänään Länsirannalla kahta palestiinalaista, joista toinen haavoittui vakavasti. Välikohtaus syntyi, kun palestiinalaiset alkoivat kivittää Ramallahin alueella liikkunutta israelilaisten autoa. Auton juutalainen kuljettaja vastasi ampumalla väkijoukkoon.

Länsirannan ja Gazan palestiinalaisalueilla on kahakoitu jatkuvasti sen jälkeen kun Israel aloitti 18. maaliskuuta juutalaisasutuksen rakentamisen Itä-Jerusalemiin. Kolme palestiinalaista on saanut yhteenotoissa surmansa israelilaisten luodeista ja kymmenittäin ihmisiä on loukkaantunut.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.