Mainos

Arafat suostuu rauhanneuvotteluihin

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat kertoi tänään Britannian pääministerille Tony Blairille olevansa valmis neuvottelemaan Lontoossa Yhdysvaltain ehdotuksista, joilla jumiutuneet rauhanneuvottelut Israelin kanssa on määrä saada jälleen käyntiin.

-Keskustelimme asiasta ja Arafat antoi selvästi ymmärtää olevansa valmis matkustamaan minne tahansa keskustellakseen Yhdysvaltain ehdotuksista, kertoi Blairin edustaja. Palestiinalaisten hallituksen pääsihteeri Ahmed Abdel Rahman kertoi Blairin kutsuneen Arafatin Lontooseen kokoukseen, johon osallistuisivat myös Israel, Yhdysvallat sekä Britannia, joka paraikaa on EU:n puheenjohtajamaa. Abdel Rahmanin mukaan Arafat ei ollut esittänyt ehtoja rauhankokoukseen osallistumiselleen.

Blair on Lähi-idän kiertomatkallaan ennen muuta esitellyt Euroopan unionin ehdotuksia rauhanneuvottelujen saamiseksi jälleen käyntiin. Blairin ja Arafatin oli tänään myös määrä allekirjoittaa sopimus EU:n avusta itsehallintoalueiden turvallisuusjoukkojen toiminnan tehostamiseksi. Israel on toistuvasti syyttänyt palestiinalaisia puutteista terrorismin vastaisessa taistelussa. Keskustelujen asialistalla oli myös pitkään lykätty hanke Gazan lentokentän avaamisesta.

Myös Netanyahu myöntyväinen

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ilmoitti eilen Britannian pääministerin Tony Blairin tavattuaan, että hän on valmis "menemään minne tahansa, koska tahansa" neuvottelemaan keinoista laukaista rauhanhankkeen vuoden kestänyt umpikuja. Tänään Netanyahu sanoi, että neuvottelujen yksityiskohdista keskustellaan edelleen.
-Olemme keskustelleet monista mahdollisuuksista. Niihin sisältyy kahdenväliset neuvottelut ja joissakin tapauksissa myös muiden osapuolten osallistuminen, sanoi Netanyahu, joka kertoi kuitenkin odottavansa ensin, että Blair saa keskustelunsa Arafatin kanssa päätökseen. Netanyahun ja Blairin on määrä tavata vielä huomenna aamulla ennen kuin Blair palaa Lontooseen.

Netanyahun avustaja David Bar Illan kertoi aiemmin tänään, että Netanyahu ja Arafat tapaavat erikseen Yhdysvaltain ulkoministerin Madeleine Albrightin Lontoossa, todennäköisesti 4. toukokuuta. Israelin hallituslähteet kuitenkin hillitsivät tänään liikoja toiveita rauhanneuvottelujen uudesta läpimurrosta.
-Kyseessä ei kansainvälinen konferenssi eikä Euroopan ole määrä toimia neuvotteluissa välittäjänä, vaan kyseessä on tapaaminen, joka voisi tapahtua Euroopan maaperällä, sanottiin hallituksen tiedonannossa.

Apulaispuolustusministeri Silvan Shalom sanoi aiemmin tänään, että Netanyahu vastustaa kansainvälisen Lähi-itä -konferenssin järjestämistä.
-Kansainvälisessä konferenssissa ja Euroopan toimiessa välittäjänä Israel olisi täysin eristyksissä, Shalom sanoi. Shalomin mukaan Israel hyväksyy vain suorat neuvottelut palestiinalaisten kanssa. Palestiinalaisten pääneuvottelijan Saeb Erakatin mukaan Netayahun ja Arafatin tapaamisesta on kuitenkin turha puhua ennen kuin Israel toteuttaa rauhansopimuksen velvoitteet mm. joukkojen vetäytymisestä palestiinalaisalueilta.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.