Mainos

Arafat saapui sairaalahoitoon Pariisiin

Palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat on saapunut Ranskaan saamaan hoitoa mystiseen sairauteensa. Lääkäreiden mukaan sairauden syyn selvittäminen kestää useita päiviä.

Vakavasti sairas palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat saapui iltapäivällä Ranskaan. Palestiinalaisviranomaiset ilmoittivat, että entinen pääministeri Mahmoud Abbas ja nykyinen pääministeri Ahmed Qurie hoitavat nyt presidentin tehtäviä. Presidentin mahdollisesta paluusta Länsirannalle ei ole tietoa.

Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n virkamiehet ilmoittivat illalla, että Arafat on kärsinyt ainakin kolme viikkoa vatsaflunssasta, mutta todennäköisesti hänellä on muitakin vaivoja.

Arafatin lääkärit ovat arvelleet, että presidentti sairastaisi leukemiaa. Lääkärit ovat todenneet Arafatilla olevan poikkeuksellisen vähän verihiutaleita, minkä syynä saattaa olla leukemia, verenmyrkytys tai infektio. Hänen tilaansa on kuvattu kuitenkin vakaaksi.

Arafatin hoidetaan lähellä Pariisia Percyn veri- ja syöpäsairauksiin erikoistuneessa sotilassairaalassa. Poliisi valvoi tarkasti sairaalan ympäristöä.

Israel: Arafat saa palata Ramallahiin

Israel ei ole antanut Arafatin, 75, poistua päämajastaan Länsirannan Ramallahista lähes kolmeen vuoteen. Israel on syyttänyt Arafatia palestiinalaisten kansannousun lietsomisesta, minkä Arafat kiistää.

Aiemmin tappouhkauksia Arafatille ladellut Israelin pääministeri Ariel Sharon on kuitenkin luvannut, että Arafat saa palata Ramallahiin. Paluu voi silti olla vähintäänkin mutkainen. Esimerkiksi ulkoministeri Silvan Shalom teki tänään jälleen selväksi, että Israelin olisi jo aika päästä Arafatista lopullisesti eroon.

- Jos Jumala suo, palaan, Arafat sanoi avustajilleen ennen lähtöään Pariisiin.

Arafatin vaimo Suha Arafat, 41, on asunut Pariisissa vuodesta 2001 asti yhdessä Arafatien yhdeksänvuotiaan tyttären Zahwan kanssa.

Qurie ja Abbas jakavat johtotehtävät

Jerusalemin palestiinalaiset eivät vaikuttaneet surevan johtajansa lähtöä. Joidenkin mielestä Arafat oli pettänyt palestiinalaiset, ja jotkut vannoivat kuuliaisuutta al-Qaida-johtaja Osama bin Ladenille. Monien mielestä Arafatin olisi pitänyt siirtyä syrjään jo aikoja sitten.

- Hän vahingoitti asiaamme paljon, ja jos kysyt kymmeneltä ihmiseltä täällä, yksitoista ei pidä hänestä, sanoi nimettömänä pysytellyt kauppias uutistoimisto AFP:lle.

Palestiinalaisviranomaisten mukaan Arafatin tehtävät jaetaan kahdelle henkilölle, kunnes presidentti toipuu tai kuolee. He lisäsivät, että Arafat on edelleen presidentti eikä hänen sairausaikanaan ole odotettavissa suuria poliittisia linjauksia.

Tarkkailijoiden mukaan seuraajataistelu on kuitenkin jo alkanut eri palestiinalaisryhmittymien kesken. Arafatin edustaja vakuuttaa palestiinalaishallinnon säilyvän toimintakykyisenä presidentin sairastumisesta huolimatta. Eilen illalla Arafatin edustaja kertoi julkisuuteen, ettei Arafat aio nimetä virkaatekevää presidenttiä hoitonsa ajaksi.

- Mitään tyhjiötä ei ole. Palestiinan viranomaiset toimivat aivan samalla tavalla kuin viimeiset 30 vuotta. Laki ja järjestys tulee säilymään ja presidentillä on täysi luottamus ympärillään oleviin ihmisiin, vakuuttaa Arafatin tiedottaja Nabil Abu Rdeneh.

Entinen pääministeri Mahmoud Abbas johtaa Palestiinan vapautusjärjestö PLO:ta, joka vastaa neuvotteluista Israelin kanssa ja kaikista poliittisista päätöksistä. Pääministeri Ahmed Qurie hoitaa puolestaan palestiinalaishallinnon päivittäiset tehtävät.

Jos palestiinalaisten presidentti kuolee, vaalit pitää lain mukaan järjestää 60 päivän kuluessa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Seitsemän uutiset 29.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.