Mainos

Arafat pitää uutta intifadaa mahdollisena

Palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin mukaan palestiinalaiset saattavat aloittaa uudelleen kansannousun eli intifadan Israelia vastaan jos rauhanpyrkimykset epäonnistuvat.

-Yksi vaihtoehdoistamme on paluu intifadaan, Arafat sanoi opiskelijoille Länsirannalla sijaitsevassa Nablusin kaupungissa kouluvuoden ensimmäisenä päivänä.
-Muistakaa, että kutsuin teitä kivien kenraaleiksi. Pitäkää yllä vastarinnan henki, Arafat kehotti viitaten intifadan aikana kiviä heitelleisiin nuoriin.

Arafat varoitti jo eilen Israelia siitä, että palestiinalaisilla on myös muita vaihtoehtoja kuin rauha. Arafat puhui Länsirannalla sijaitsevan Balatan pakolaisleirin asukkaille. Palestiinalaiset aloittivat kansannousun Israelin miehittämillä alueilla vuonna 1987. PLO:n ja Israelin väliaikainen rauhansopimus päätti intifadan vuonna 1993.

Arafatin mukaan pääministeri Benjamin Netanyahun oikeistohallitus ei ole pitänyt kiinni PLO:n kanssa vuoden 1993 jälkeen solmimistaan sopimuksista. Palestiinalaisjohtaja vaatii Israelia vetämään joukkonsa pois Hebronista, viimeisestä Länsirannan kaupungista joka yhä on Israelin miehittämä.

Pääministeri Netanyahu perusti eilen komitean, jonka tehtävänä on valvoa rauhanhankkeen etenemistä ja päättää Hebronin kohtalosta. Hän on kehottanut palestiinalaisia pitämään kiinni omista lupauksistaan. Israelin ulkoministeri David Levy matkustaa ensi viikolla neljään EU-maahan puolustamaan hallituksensa politiikkaa, kertoi korkea-arvoinen israelilainen virkailija tänään. Useat Euroopan unionin maat ovat arvostelleet Israelin päätöstä laajentaa juutalaissiirtokuntia palestiinalaisalueilla.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.