Mainos

Arafat pääsi kotiarestista

Israel on myöntänyt palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatille vapauden liikkua palestiinalaisalueilla. Arafat on ollut 3 kk kotiarestissa Ramallahissa.

Jasser Arafat

Israelin johtajat lopettaneet palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin kotiarestin. Arafat on ollut joulukuusta lähtien eristettynä Länsirannalla Ramallahin kaupungissa.

Arafatin kotiaresti päättyy, koska kaikki kuusi Israelin matkailuministerin Rehavam Zeevin murhasta epäiltyä palestiinalaista on pidätetty, ilmoitettiin tiedotteessa. Zeevi ammuttiin lokakuussa Jerusalemissa, ja siitä saakka israelilaisviranomaiset ovat vaatineet palestiinalaisia pidättämään murhasta epäillyt. Palestiinalaiset ilmoittivat pidätyksistä viime viikonloppuna.

Aikaisemmin Israelin pääministeri Ariel Sharon sanoi, kannattavansa Arafatin saarron purkua.
(Huomenta Suomi 11.03.2002)

Myös Israelin ulkoministeri Shimon Peres lupasi Israelin luopuvan Arafatin saarrosta.

Arafat saa nyt poistua Länsirannan Ramallahista, mutta ei edelleenkään matkustaa ulkomaille, kertoi palestiinalaisneuvottelija Saeb Erekat, joka osallistui tänään Israelin ulkoministerin Peresin kanssa käytyihin neuvotteluihin.

Palestiinalaisten mukaan Arafatille nyt myönnetty liikkumisvapaus "ei ole riittävä".

-Tämä päätös ei riitä. Tärkeintä on saada loppumaan palestiinalaisten piiritys ja koko likainen sota, jota kansaamme vastaan käydään, totesi Arafatin neuvonantaja Ahmed Abdel-Rahman.

Levottomuudet jatkuvat yhä kiivaina

Levottomuudet Lähi-Idässä ovat jatkuneet huolimatta Jasser Arafatin saarron päättymisestä.

Israelin panssarivaunut vyöryivät varhain aamulla palestiinalaisten hallitsemaan Qalqilyan kaupunkiin Länsirannalla. Kaupunkiin tunkeutui viitisenkymmentä panssarivaunua ja panssaroitua ajoneuvoa. Panssarivaunut ryhmittyivät asemiin sen jälkeen kun sähkö oli katkaistu 30 000 asukkaan kaupungista. Palestiinalaisten mukaan israelilaisjoukot tuhosivat Qalqilyassa turvallisuusjoukkojen rakennuksia ja tekivät kotietsintöjä. Ainakin kaksi palestiinalaista sai surmansa tunkeutumista seuranneessa tulitaistelussa, kertoivat palestiinalaislähteet.

Vähän myöhemmin Israelin armeija miehitti Dheishen pakolaisleirin Länsirannalla ottaen kiinni satoja leiriläisiä. Uutistoimisto AFP:n toimittajan arvion mukaan Israelin armeija otti leirissä kiinni jopa 600 palestiinalaista siviiliä. Noin sata palestiinalaista pidätettiin lisäksi läheisessä Artasin kylässä. Pidätetyt vietiin läheiseen varastorakennukseen.

Israelin edustajan mukaan operaation tarkoituksena oli pidättää terroristeja ja takavarikoida aseita.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

(Seitsemän uutiset 11.3.2002).

Lähi-Itä on pääpuheenaihe myös EU:n ulkoministerikokouksessa tänään Brysselissä. Ministerit antanvat täyden tukensa sekä Saudi-Arabian että Yhdysvaltain rauhanaloitteille ja lupaavat läheistä yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa rauhanponnisteluissa.

(Huomenta Suomi 11.03.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.