Mainos

Arafat ja Netanjahu vakuuttelivat rauhantahtoaan

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat vakuuttivat rauhantahtoaan tavatessaan toisensa ensi kerran tänään. Huipputapaaminen järjestettiin Erezin rajanylityspaikalla Israelin ja Gazan välisellä rajalla.

Netanjahu lupasi, että Israel kunnioittaa kaikkia palestiinalaisten kanssa solmittuja sopimuksia. Netanjahu ja Arafat vakuuttivat yhteisessä tiedotustilaisuudessaan, että he aikovat päättäväisesti jatkaa ponnisteluja rauhan saamiseksi Lähi-Itään.

Netanjahu huomautti kuitenkin, että kummankin osapuolen tarpeet ja vaatimukset on otettava huomioon ja kummallekin on taattava turvalliset olot. Netanjahu ei suostunut vieläkään ilmoittamaan päivämäärää, johon mennessä israelilaisjoukot vetäytyvät Hebronista.

Israel on viivyttänyt vetäytymistään Hebronista Länsirannalta viime maaliskuusta lähtien ääri-islamilaisten itsemurhaiskujen vuoksi.

Netanjahu taipui tosiasioiden edessä

Netanjahu ja Arafat kättelivät pitkään ennen kuin he aloittivat historialliset neuvottelunsa, joita oli odotettu jännityksellä monta viikkoa. Tapaaminen järjestyi kaksiviikkoisten valmistelujen jälkeen, joita johti YK:n palestiinalaisalueiden erityislähettiläs Terje Larsen.

Viime toukokuussa valtaan noussut Netanjahu luonnehti vielä muutama kuukausi sitten Arafatia "terroristiksi", jota hän ei koskaan tapaisi. Tämän päivän huipputapaaminen osoitti kuitenkin, ettei vaalikampanjansa aikana kovia syytöksiä laukonut Netanjahu pysty välttymään yhteydenpidolta palestiinalaisten johtajaan: Netanjahunkin oli tunnustettava se tosiasia, ettei Lähi-Itään saada kattavaa rauhansopimusta ilman sekä Israelia että palestiinalaisia.

Tapaamisen uskotaankin johtavan uudelleen täysimittaisiin rauhanneuvotteluihin Israelin ja palestiinalaisten kesken.
-Hän ei voi olla välittämättä minusta...olen tärkein hahmo Lähi-Idän ongelman ratkaisussa, Arafat sanoi Israelin televisiossa viime kuussa.
(STT-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.