Mainos

Arafat ja EU:n puolustusyhteistyö huomion keskipisteinä Itävallassa

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat vei päähuomion EU:n epävirallisen huippukokouksen ensimmäisen päivän ohjelmassa tänään Itävallan Pörtschachissa. Toinen päivän uutinen oli, että Britannia haluaa kehittää unionin yhteistä puolustusyhteistyötä Naton alaisuudessa.

Jasser Arafat tuli suoraan Yhdysvalloista EU:n puheenjohtajamaahan kertomaan eilen syntyneen väliaikaisen rauhansopimuksen yksityiskohdista. Arafatin vierailu viivästytti kokouksen muuta ohjelmaa.

Ainakin julkisuudessa Arafat on hyvin toiveikas sopimuksen pitävyydestä. Hän toivoi tapaamisen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että kumppanuutta jatketaan ja että sopimuksesta pidetään kiinni.

Arafat myös uskoo ystävyyteen palestiinalaisten ja israelilaisten välillä. Hän muistutti, että Palestiina on kolmen uskontokunnan pyhä maa ja että ihmiset ovat sukupolvien ajan asuneet rauhassa tällä alueella. Hänen mukaansa Palestiinan kansa tukee sopimusta.
-Emme salli kenenkään vaarantaa sopimusta, hän vakuutti. Hän kiitti lämpimästi kansainvälistä yhteisöä tuesta sopimuksen synnyssä. Hänen mielestään ilman presidentti Bill Clintonia ei olisi saavutettu sitä mitä saavutettiin.

Britannia hakee EU:n puolustukseen yhteistyötä Naton kautta

Tämänpäiväisen ohjelman ehkä mielenkiintoisin anti oli Britannian pääministerin Tony Blairin alustus ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Hän kannattaa EU:n syvenevää puolustusyhteistyötä Naton alaisuudessa. Kyseessä ei kuitenkaan ole oman armeijan eurooppalaisen armeijan luominen.

Kokouksen isäntä, Itävallan liittokansleri Viktor Klima, korostaa vieraille lähettämässään kirjeessä, että EU on tuotava lähemmäksi kansalaisia. Lisäksi sen olisi keskityttävä asioihin, jotka ovat Euroopan kansalaisille tärkeimpiä. Näiden aiheiden lisäksi Klima ehdottaa keskustelua myös maailmantalouden ongelmista.

EU:n ja jäsenmaiden kansalaisten lähentäminen ei ole mikään uusi tavoite. Oletettavaa on, että sama asia on seuraavienkin puheenjohtajamaiden tavoitelistan kärjessä.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.