Mainos

Arafat ja Clinton neuvottelupöytään

Illalla Suomen aikaa Washingtonissa alkavassa tapaamisessa Jasser Arafat ja Bill Clinton käsittelevät Yhdysvaltain tuoreinta rauhanehdotusta, johon palestiinalaiset ovat vaatineet lukuisia tarkennuksia.

Israelin pääministeri Ehud Barak ei usko sovun löytyvän ennen Clintonin virkakauden loppumista. Samanaikaisesti väkivaltaisuudet Israelin palestiinlaisalueilla ovat jatkuneet. Barak sanoi tänään Israelin armeijan radiossa epäilevänsä, ettei Yhdysvaltain väistyvä presidentti Bill Clinton onnistu välitystehtävässään ennen virkakautensa loppua. Clintonin presidenttikausi loppuu 20. tätä kuuta. Pääministeri Barak sanoo, että Israel saattaa lähettää edustajansa Washingtoniin, jos väkivaltaisuudet palestiinalaisalueilla saadaan loppumaan.

Palestiinalaiset ääriryhmittymät voimistuneet

Palestiinalaisten syksyllä alkanut uusi kansannousu on lisännyt äärijuutalaisten ryhmittymien kannatusta. Ääriryhmät ovat vastustaneet vuosia kestäneiden rauhanponnistelujen ajan kaikkia myönnytyksiä palestiinalaisille. Työväenpuoluetta edustavaa pääministeriä Ehud Barakia äärijuutalaiset pitävät kansansa pettäjänä, koska se neuvottelee palestiinalaisten kanssa pyhästä maasta. Pelko äärijuutalaisten iskuista Israelin hallituspoliitikkoja kohtaan on noussut.

Terroristisena kielletyn Kach-järjestön johtaja Binyamin Kahane surmattiin viikonloppuna. Kahane halusi ajaa arabit pois raamatullisilta alueilta tarvittaessa väkivalloin. Kahanen järjestön ytimeen kuuluu muutama sata henkilöä, mutta hänellä on kannattajia siirtokuntalaisten keskuudessa arviolta kymmeniätuhansia.

Barakin tyhjennettyä viime syksynä 12 siirtokuntaa miehitetyltä alueelta, äärijuutalaiset mielenosoittajat puhuivat kansanmurhasta. Viranomaiset pelkäävätkin, että Kahanen murha voi johtaa jopa yrityksiin murhata Barak. Nykytilanteessa Barakin on kuitenkin vaikea puuttua yksittäisiin ääriryhmien veritekoihin. Vaalit ovat lähellä, ja tuloksen ratkaisevat turvallisuuskysymykset.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.