Arafat ja Barakin tapaaminen epävarmaa

Israelin pääministeri Ehud Barak ja palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ovat tänään olleet Pariisissa, mutta heidän tapaamisestaan ei ollut varmuutta. Yhdysvallat on kutsunut Barakin ja Arafatin neuvotteluihin, joilla pyritään katkaisemaan palestiinalaisalueiden väkivallan kierre.

Arafat ja Ranskan presidentti Jacques Chirac avasivat tänään Pariisin neuvottelujen sarjan. Pariisissa on myös Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright, joka tapasi erikseen Arafatin ja Barakin. Suunnitteilla oli myös yhteistapaaminen, johon osallistuisivat sekä Arafat että Barak ja ulkoministeri Albright. Tämän tapaamisen toteutuminen oli kuitenkin epävarmaa.

Arafat vaati Pariisissa, että Israel suostuu ulkopuoliseen tutkimukseen palestiinalaisten ja Israelin armeijan yhteenotoista. Arafat haluaa tutkimukseen mukaan Ranskan ja Egyptin edustajia. Pääministeri Barak kertoi Pariisissa, ettei hän pidä kansainvälistä tutkimusta tarpeellisena. Asiassa riittäisi tutkimus, johon osallistuisi israelilaisia ja palestiinalaisia turvallisuusviranomaisia ja amerikkalainen välittäjä, Barak sanoi tavattuaan presidentti Chiracin. Yhdysvallat yrittää saada osapuolet myös samaan neuvottelupöytään, jotta neljään vuoteen pahin väkivallan aalto saataisiin pysäytettyä. Barak ja Arafat tapaavat Pariisissa lisäksi YK:n pääsihteerin Kofi Annanin.

Ei suuria yhteenottoja

Viime torstaina alkaneet väkivaltaisuudet ovat jo vaatineet ainakin 58 ihmisen hengen. Uusista suurista yhteenotoista ei kuitenkaan päivän mittaan tullut tietoa. Varhain aamulla kaksi palestiinalaista poliisia sai surmansa ammuskelussa Israelin armeijan kanssa Jordanjoen länsirannalla Beituniassa.

Palestiinalaiset, ja eräät ulkomaat, syyttävät Israelia liiallisesta voimankäytöstä palestiinalaisia mielenosoittajia vastaan. Palestiinalaisten mielenosoitukset alkoivat viime torstaina, kun israelilainen oikeistopoliitikko Ariel Sharon oli vieraillut Jerusalemin Temppelivuorella alueella, jossa on muhamettilaisten kolmanneksi pyhin paikka, Al Aksan temppeli, samoin kuin juutalaisten pyhiä paikkoja.
(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat