Mainos

Arafat ja Barak taipuivat rauhantapaamiseen

Lähi-idän kriisihuippukokous järjestetään maanantaina Egyptissä. Palestiinan johtaja Jasser Arafat ja Israelin pääministeri Ehud Barak ovat lupautuneet ottamaan osaa neuvonpitoon, jonka tarkoituksena on lopettaa viime viikkojen väkivaltaisuuudet. YK:n pääsihteeri Kofi Annan kertoi asiasta Jerusalemissa. Hän on myös pyytänyt osapuolia aloittamaan heti tulitauon.

Kriisihuippukokouksen pitopaikka on todennäköisesti Sharm el-Sheikin lomakeskus Egyptissä. Egyptin presidentin Hosni Mubarakin isännöimään kokoukseen odotetaan pääosapuolien, Arafatin ja Barakin lisäksi myös Annania ja Yhdysvaltain presidenttiä Bill Clintonia. Mubarakin mukaan myös Jordanian kuningas Abdullah II, EU:n puheenjohtajamaa Ranska ja EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana ovat ilmoittaneet halukkuudestaan osallistua neuvonpitoon. Sekä Arafat että Annan keskustelivat Mubarakin kanssa erillisissä tapaamisissa Sharm el-Sheikissä jo tänään.

Israelin hallituksen lehdistöedustaja Nachman Shai on vahvistanut Barakin osallistumisen.
-Osallistumme tietenkin kokoukseen, jos Arafat suostuu siihen ilman ehtoja, Shai sanoi. Arafatin edustaja Nabil Abu Rdainah kertoi Arafatin hyväksyneen neuvottelukutsun sen jälkeen kun Annan oli vakuuttanut Arafatin esittämien ennakkoehtojen toteutuneen.

Vielä ei ole ristiriidattomia tietoja siitä, keitä huippukokoukseen loppujen lopuksi osallistuu. Clintonin saapumiselle Egyptiin ei saatu varmistusta vielä hänen pitämässään lehdistötilaisuudessa, mutta Valkoinen talo kertoi myöhemmin Clintonin olevan paikalla kokouksessa. Clinton oli vahvistanut, että kokous pidetään maanantaina ja ilmaissut tyytyväisyytensä pyrkimyksestä rauhaan.

Ranskan presidentti Jacques Chirac kiisti, että EU tai Ranska olisi vaatinut saada osallistua kokoukseen. Palestiinalaisosapuoli kuitenkin vaati EU:n ja Venäjän edustajien saapumista.

Ehtojen kanssa ja ilman

Israel on luvannut lopettaa palestiinalaisten tulittamisen ja hellittänyt palestiinalaisalueiden saartoa tasoittaakseen tietä huippukokoukselle, palestiinalaishallinnon edustaja kertoi tänään uutistoimisto AFP:lle. Arafat oli aiemmin vaatinut Israelia vetämään pois palestiinalaiskaupunkien liepeille keskitetyt armeijan yksiköt ja purkamaan Länsirannan tiesulut ehtona osallistumiselleen huippukokoukseen. Hän vaati myös kansainvälisen komission pääsyä Israeliin tutkimaan väkivaltaisuuksia. Kaksi palestiinalaista sissiryhmää kehotti tänään Arafatia olemaan osallistumatta kriisikokoukseen.

Barak torjui Arafatin ehdot, ja asetti oman osallistumisensa ehdoksi muun muassa palestiinalaisten sotilaallisten ryhmien riisumisen aseista. Hän on myös torjunut ajatuksen kansainvälisestä tutkimuksesta sanoen luottavansa ainoastaan Yhdysvaltojen arvioon.

Huippukokousta on yritetty saada kokoon monilla tahoilla käydyissä neuvotteluissa sen jälkeen kun tilanne Israelissa kiristyi torstaina. Clinton kertoi lauantain vastaisena yönä neuvotelleensa useaan otteeseen muun muassa Jordanian ja Marokon johtajien kanssa saadakseen tukea sovitteluyrityksilleen.

Blair varoittaa katastrofista

Levottomuudet vaativat uuden kuolonuhrin eilisiltana, kun 22-vuotias palestiinalaismies ammuttiin kuoliaaksi Hebronin kaupungissa. Hän sai surmansa laukaustenvaihdossa Israelin armeijan sotilaiden ja palestiinalaisten välillä. Israelissa kolmatta viikkoa jatkuvissa väkivaltaisuuksissa on saanut surmansa satakunta ihmistä ja loukkaantuneita on noin 3000.

Tony Blair

Britannian pääministeri Tony Blair varoitti maailman joutuvan katastrofin eteen, jos rauhanprosessia ei saada uudelleen käyntiin.
-Olemme nähneet viime päivinä mikä katastrofi maailmalle - ei ainoastaan Lähi-idälle - olisi, jos prosessia ei saada kokoon, hän sanoi brittiläisen radioyhtiön BBC:n haastattelussa Ranskassa Biarritzissa. Hän kiirehti myös huippukokousta, jota hän piti "ehdottoman olennaisena".

Myös YK:ssa suunnitellaan kriisi-istunnon järjestämistä. Arabimaiden ryhmä on esittänyt, että YK:n yleiskokous kokoontuisi Lähi-idän tilanteen vuoksi.

(MTV3-AFP-Reuters-STT-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.