Mainos

Arafat: Israel auttoi Hamasin perustamisessa

Palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin mukaan Israelin edesmennyt pääministeri Jitzhak Rabin tunnusti hänelle, että Israel oli osaltaan auttanut islamilaisen ääriliikkeen Hamasin perustamisessa.

Arafat kertoi itse näin Ylen radiouutisille antamassaan haastattelussa tänään. Arafat sanoi Ylen haastattelussa Rabinin myös myöntäneen, että Hamasin auttaminen oli ollut kohtalokas virhe. Arafat sanoi haastattelussa, että Israel oli auttanut Hamasia nujertaakseen Arafatin johtaman Palestiinalaisten vapautusjärjestön PLO:n.

Arafat ja Rabin jakoivat Nobelin rauhanpalkinnon 1994. Rabin salamurhattiin 1995.

Arafat sanoi haastattelussa myös, että hän tekee parhaansa ja on pidätyttänyt useita islamilaisia aktivisteja, kuten Israel on vaatinut. Arafat kertoi ongelmana olevan, että Israel pommittaa palestiinalaisia poliisiasemia olettaen samanaikaisesti, että palestiinalaispoliisit pidättävät palestiinalaisia ääriaineksia.

Haifan tämänpäiväisestä pommi-iskusta Arafat sanoi, ettei hän voi tehdä asiassa mitään. -En voi mennä sinne enkä lähettää poliisejani ottamaan syyllisiä kiinni.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell sanoi sunnuntaina, että hän uskoo Arafatin "pystyvän tekemään enemmän kuin hän on tehnyt" terrori-iskujen tukahduttamiseksi. Sunnuntaina Haifassa haavoittui yli 20 ihmistä, ja israelilaiset poliisit ampuivat pommi-iskun tehneen palestiinalaisen. Viikko aiemmin Haifassa sai surmansa 15 pommi-iskussa, jonka tekijäksi Hamas ilmoittautui.

Zinni uhkaa lähteä Lähi-Idästä

Yhdysvaltain rauhanvälittäjä Anthony Zinni uhkaa lähteä Lähi-idästä, jollei väkivaltaisuuksia saada huomattavasti vähentymään.

Uutistoimisto AFP:n israelilaista lähteistä saamien tietojen mukaan Zinni oli sanonut lopettavansa välitysyrityksensä, jolleivät Israel ja palestiinalaiset edisty huomattavasti väkivaltaisuuksien vähentämisessä kahden seuraavan vuorokauden kuluessa.

Zinni, entinen merijalkaväen kenraali, saapui välitysmatkalle Lähi-itään marraskuun lopulla. Yhdysvallat on aiemmin ilmoittanut, että Zinni pysyy Lähi-idässä, kunnes Israelin ja palestiinalaisten kesken on saatu pysyvä tulitauko ja kunnes osapuolet ovat ryhtyneet toteuttamaan Yhdysvaltain ajamaa rauhansuunnitelmaa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.