Mainos

Arafat hyväksyy Barakin ehdotuksen aikataulusta

Palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat sanoi sunnuntaina, että hän hyväksyy Israelin pääministerin Ehud Barakin ehdotuksen aloittaa Wyejoen sopimuksen toimeenpano 1. syyskuuta.

-Hän on luvannut minulle, että täytäntöönpano alkaisi elokuussa, mutta jos hän haluaa aloittaa täytäntöönpanon vasta syyskuussa me hyväksymme sen, sanoi Arafat Gazassa tavattuaan Qatarin sheikin Hahmad bin Khalifa al-Thanin. Arafatin kommentit olivat ensimmäinen merkki siitä, että Israelin uuden hallituksen ja palestiinalaisten välinen kiista israelilaisjoukkojen vetäytymisestä Länsirannalta olisi lientymässä.

Israel-PLO, liput grafiikassa


Sopimuksen toimeenpanon uudelleen aloittaminen 1. syyskuuta merkitsisi sitä, että lisää Länsirannan alueita siirtyisi palestiinalaisten hallintaan lokakuussa. Mahdollinen erimielisyys asiasta ilmeni kuitenkin Arafatin läheisen avustajan Nabil Shaathin kommenteissa. Hän totesi, että palestiinalaiset odottavat saavansa lisää maata heti syyskuussa eikä vasta kuukauden kuluttua. Barak on esittänyt, että israelilaisjoukkojen vetäytymisen viimeistä vaihetta lykättäisiin ja se sidottaisiin yhteen lopullista rauhansopimusta koskeviin neuvotteluihin. Arafatin lausunnosta ei selvinnyt, suostuisiko hän tähän esitykseen. Israel ja palestiinalaiset solmivat viime lokakuussa Yhdysvalloissa Wyejoen sopimuksen, jonka mukaan Israel luovuttaa palestiinalaisille 13,1 prosenttia Länsirannasta kolmessa eri vaiheessa. Vastineeksi Israel saa palestiinalaisilta turvallisuustakuita.

Israel toteutti sopimuksen ensimmäisen vaiheen, joka koski kahta prosenttia alueista. Tämän jälkeen Barakin edeltäjä, oikeistolainen pääministeri Benjamin Netanyahu keskeytti sopimuksen toimeenpanon vedoten siihen, että palestiinalaiset ovat omalta osaltaan rikkoneet sopimusta. Barak lupasi astuessaan virkaan heinäkuussa toteuttaa Wyejoen sopimuksen. Osapuolten välit kiristyivät kuitenkin elokuun alussa, kun he eivät onnistuneet pääsemään yksimielisyyteen sopimuksen toteuttamisesta. Palestiinalaiset ovat tähän asti pitäneet kiinni vaatimuksestaan, jonka mukaan sopimuksen kaikki kohdat on toteutettava heti. Barak puolestaan on kannattanut sopimuksen yhdistämistä suoraan lopullisiin rauhanneuvotteluihin.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.