Mainos

Arafat haluaisi neuvotella

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat sanoi eilen toivovansa, että hän voisi neuvotella Israelin ulkoministerin Shimon Peresin kanssa Lähi-idän väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Oslossa vierailulla oleva Arafat sanoi haluavansa tavata Peresin myöhemmin tällä viikolla.
-Mitään ei ole kuitenkaan sovittu, hän muistutti.

Peres itse vähätteli tiistaina tietoja, joiden mukaan hän tapaisi Arafatin perjantaina Euroopan ja Välimeren maiden kokouksessa Espanjassa. Hän sanoi tapaavansa "todennäköisesti" Arafatin kokouksessa, mutta painotti, ettei mistään neuvotteluista ole sovittu. Pääministeri Ariel Sharon, joka on tietojen mukaan vastustanut Arafatin ja Peresin tapaamista, sanoi olevansa valmis neuvottelemaan palestiinalaisten kanssa.

Arafat tuomitsi eilen tapahtuneet palestiinalaisten surmat. Arafatin mukaan Israel on luvannut olla jatkamatta hyökkäyksiä ja salamurhia. Hän toisti myös vaatimuksensa kansainvälisten tarkkailijoiden lähettämisestä palestiinalaisalueille. Arafatin Oslossa tavannut Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov puolestaan sanoi, että tärkeintä on saada väkivalta loppumaan ja vuoropuhelu jatkumaan.

Hamas kuriin


Arafat tähdensi, että hän tekee kaikkensa saadakseen Hamas-järjestön kuriin.
-Panostan sata prosenttia ja enemmän voimavaroistani, että näin kävisi, sanoi Euroopan-kiertueella oleva Arafat. Arafat sanoi olevansa edelleen "sitoutunut tavoittelemaan rauhaa Israelin hallituksen kanssa. Toivon todella, että Israel vetää nopeasti joukkonsa palestiinalaisalueilta".

Norjan pääministeri Kjell Magne Bondevik sanoi tavattuaan Arafatin, että Norja on jälleen valmis auttamaan israelilaisia ja palestiinalaisia saavuttamaan rauhan.
-Olen vahvistanut valmiutemme auttaa osapuolia saavuttamaan rauhanomaisen ratkaisun kriisiin. Olen myös vahvistanut (Norjan kannan) palestiinalaisten oikeudesta itsehallintoon sekä Palestiinan valtion perustamisesta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien pohjalta, Bondevik sanoi.

Pohjolan ulkoministerit tuomitsivat väkivallan

Viiden pohjoismaan ulkoministerit tuomitsivat keskiviikkona Kööpenhaminassa pitämässään kokouksessa Lähi-idän väkivallan. Ministerit kehottavat molempia osapuolia lopettamaan verenvuodatuksen.

Ministerit kehottavat Israelia vetämään joukkonsa palestiinalaisten hallinnoimilta alueilta, kunnioittamaan tulitaukoa ja toimimaan maltillisesti. Palestiinalaisia ministerit puolestaan kehottavat tekemään kaiken voitavansa väkivallan estämiseksi sekä pidättämään ja saattamaan oikeudelliseen vastuuseen terroritekoihin syyllistyneet.

(STT--AFP-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.