Mainos

Arafat: EU tukee Palestiinan itsenäisyyttä

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat sanoi tänään uutistoimisto Reutersille, että hän on saanut laajaa kansainvälistä tukea suunnitelmalleen julistaa Palestiinan valtio itsenäiseksi ensi vuonna. Arafatin mukaan tukea tulee myös EU:lta.

Arafat, Jasser, katsoo suoraan, sotilastervehdys

EU:n puheenjohtajamaan Suomen ulkoministeri Tarja Halonen kiisti tänään epävirallisen ulkoministerikokouksen yhteydessä Saariselällä, että EU kannattaisi asiaa. Hän tähdensi EU:n nimenomaan pyytäneen, että Arafat lykkäisi hanketta.
-Toivon, että israelilaiset ja palestiinalaiset jatkaisivat neuvotteluja (lopullisesta rauhansopimuksesta), koska sillä tavoin voimme saada Lähi-itään pysyvän rauhan, Halonen sanoi.
Hän muistutti EU:n antaneen tänään julkilausuman Wyejoen kakkossopimuksesta. Julkilausumassa EU onnitteli neuvottelijoita vaikeiden keskustelujen läpiviemisestä ja totesi, että sopimus on merkittävä askel kohti luottamuksen palauttamista.

Arafatin mukaan mm. Yhdysvallat ja EU tukevat Palestiinan valtion julistamista ensi vuonna, vaikka asiasta ei päästäisikään sopun Israelin kanssa.
-Olemme saaneet hyvin tärkeän julistuksen EU:lta ja toisen Japanilta sekä lisäksi presidentti Bill Clintonilta, Venäjältä ja Kiinalta, Arafat sanoi.

Arafat matkusti tänään Italiaan osallistuttuaan Wyejoen toimeenpanosopimuksen allekirjoitustilaisuuteen Egyptissä. Palestiinalaisten pääneuvottelijan Saeb Erekatin mukaan uudessa sopimuksessa on sovittu, etteivät palestiinalaiset saa julistaa itsenäistä Palestiinan valtiota yksipuolisesti ainakaan ennen ensi vuoden syyskuuta, mihin mennessä lopulliset rauhanneuvottelut on määrä saattaa päätökseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.