Arabit Irak-kriisin todellisia häviäjiä

Nelipäiväinen ilmaiskujen sarja Irakiin juuri muslimien pyhän kuukauden ramadanin alla teki arabeista Yhdysvaltain ja Irakin välisen kriisin todellisia häviäjiä. Kävi juuri niin kuin monet pelkäsivät: Irakin presidentti Saddam Hussein säilytti asemansa - ja on, kuten ennenkin, piikkinä arabijohtajien lihassa.

Arabiliiton pääsihteeri Esmat Abdel Meguid on ennustanut, että Saddam on pommitusten jälkeen kotimaassaan entistäkin suositumpi.
-Olisi ollut loogista, että Irakin nykyhallitus olisi pantu viralta jo vuoden 1991 Persianlahden sodan jälkeen, sanoo Kairossa sijaitsevan poliittisten ja strategisten tutkimusten keskuksen al-Ahramin johtaja Mohammed Kadri Said.

Egyptin presidentti Hosni Mubarak astui esiin ja vaati iskuille loppua vasta sitten, kun iskut olivat jatkuneet kolme päivää ja Irakiin oli ammuttu satoja risteilyohjuksia. Tuolloin Irak oli myös jo perunut pyyntönsä, että Arabiliitto kokoontuisi iskujen vuoksi Kairoon hätäistuntoon. Irak tiesi, ettei todellista tukea ollut odotettavissa.

Irakin varapresidentti Taha Yassin Ramadan sanoi samoihin aikoihin Bagdadissa, että Yhdysvaltain ja Britannian hyökkäystä tukivat myös "petturit" arabihallitsijoiden keskuudessa: kun Bagdadiin satoi pommeja, nämä "petturit" käskivät turvallisuusjoukkojaan tukahduttamaan Irakin puolesta järjestettävät mielenosoitukset.

Tuhannet arabit ovat kuitenkin osoittaneet viime päivien katuprotesteillaan, etteivät he suostu astumaan samaan veneeseen Yhdysvaltain kanssa, vaikka heidän hallituksensa ovatkin länsimielisiä. Mielenosoittajien mielestä ei ole kovinkaan loogista, että Israelilla saa olla joukkotuhoaseita, mutta jos jollakin arabimaalla on sellaisia, se voidaan pommittaa maan tasalle.

"Kaksinaamaista politiikkaa"

-Tämä hyökkäys on vahvistus arabien näkemykselle, että Yhdysvallat harjoittaa alueella varsin kaksinaamaista politiikkaa, kirjoitti puolivirallinen egyptiläislehti al-Ahram.
Egyptin hallituksen lehden Gumhurijan mukaan "tyhmäkään ei vakuuttuisi Yhdysvaltain ja Britannian esittämistä perusteista". Presidentti Hosni Mubarakia lähellä oleva lähde puolestaan varoitti, että "amerikkalaiseen huliganismiin" on vain yksi vastaus: terrorismi.
-Sotilaallinen isku lisää vääjäämättä Yhdysvaltain politiikkaa kohtaan tunnettua kaunaa, sanoo strategiatutkimuskeskuksen johtaja Said. Vaarana on hänen mukaansa, että Yhdysvallat katsoo jatkossakin voivansa vaihtaa mielensä mukaan muiden maiden hallituksia.

Arabimaiden ongelmia pahentaa myös se, että Arabiliitto on ollut pahasti hajallaan siitä lähtien, kun Irak valtasi Kuwaitin 1990 ja järjestö piti asian johdosta myrskyisän huippukokouksen. Saidin mukaan arabimaiden yhteistyöjärjestöt ovat täysin lamassa, koska yhteistyö Saddamin hallituksen kanssa on niin vaikeaa. Hän kiteyttää:
-Arabit joutuvat maksamaan sodasta korkean hinnan. Irakia on vaikea lepyttää. Koko alue on lamaantunut, eikä taloudellinen tai poliittinen integraatio etene. Amerikkalaiset ovat tehneet Saddamista marttyyrin.
(STT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat