Mainos

Arabimailla suunnitelma Sudan-kriisin ratkaisemiseksi

Arabimaat ovat ilmoittaneet, että niillä on yhteinen suunnitelma Sudanin ja kansainvälisen rikostuomioistuimen välisen kriisin ratkaisemiseksi. Suunnitelman yksityiskohdista maat lupasivat kertoa vasta lähipäivinä.

Kansainvälinen rikostuomioistuimen ICC:n pääsyyttäjä vaatii Sudanin presidenttiä Omar al-Bashiria syytteeseen Darfurin alueen kansanmurhasta. Sekä arabimaissa että Afrikassa on epäilty, että rikossyytteet vaarantaisivat Darfurin rauhanmahdollisuudet.

Arabimaiden ulkoministerit pohtivat asiaa Kairossa ja laativat yhteisen kannanoton, jossa kutsuttiin pääsyyttäjän vaatimusta epätasapainoiseksi ja korostettiin Sudanin oman oikeuslaitoksen merkitystä asian hoidossa.

Algeria oli ilmoittanut jo aiemmin, että sen mielestä arabimaiden pitäisi painostaa YK:n turvallisuusneuvostoa pysäyttämään ICC:n pääsyyttäjän Luis Moreno-Ocambon syytteen eteneminen.

Arabimaiden vastahankaisuuden taustalla on nähty huoli siitä, että kansainvälinen yhteisö pyrkisi puuttumaan arabimaiden ihmisoikeusrikkomuksiin.

- (ICC:n) syyttäjän toimenpide on vaarallinen ennakkotapaus, sanoi Algerian ulkoministeri Murad Medelci Kairossa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.