Mainos

Arabimaiden rauhansuunnitelma ensi kertaa esillä Israelissa

Suunnitelma esiteltiin ensi kertaa vuonna 2002, jolloin Israel tyrmäsi sen tuoreeltaan.

Egyptin ja Jordanian ulkoministerit ovat tänään esitelleet ensimmäistä kertaa arabimaiden Lähi-idän uudistettua rauhansuunnitelmaa Israelissa. Ministerit ehdottivat tarkan aikataulun laatimista Palestiinan valtion perustamiseksi.

- Vetoamme Israeliin, jottei se hukkaisi tätä historiallista mahdollisuutta. Aika ei ole puolellamme, sanoi Jordanian ulkoministeri Abdelelah al-Khatib. Myös Egyptin Ahmed Aboul Gheit tähdensi, että nyt on mahdollisuus päästä jatkamaan neuvotteluja.

Israelin pääministeri Ehud Olmert sanoi uskovansa, että lähitulevaisuudessa on mahdollista edetä neuvotteluihin ja käsitellä palestiinalaisvaltion perustamisen vaiheita.

Olmertin lausunto oli tähän asti selkein signaali Israelin aikeista elvyttää palestiinalaisten asemaa koskevat neuvottelut presidentti Mahmud Abbasin kanssa. Olmertin mukaan tarkkoja neuvotteluaikatauluja ei kuitenkaan ole laadittu.

"Historiallinen vierailu"

Arabimaiden suunnitelma tarjoaa suhteiden normalisoimista Israelin kanssa vastineeksi siitä, että maa vetäytyy vuoden 1967 sodassa miehittämiltään alueilta. Lisäksi vaaditaan Palestiinan valtion perustamista ja palestiinalaispakolaiskysymyksen "oikeudenmukaista" ratkaisua.

Suunnitelma esiteltiin ensi kertaa vuonna 2002, jolloin Israel tyrmäsi sen. Sitä on sittemmin uudistettu ja Israelkin on vihjannut, että suunnitelma voisi tietyin muutoksin toimia pohjana keskusteluille.

- Haluamme kuulla näkemyksiänne ja ilmaista omiamme, jotta pystymme jatkamaan, Olmert sanoi vierailleen kansliassaan.

Yhteisessä lehdistötilaisuudessa vieraidensa kanssa Israelin ulkoministeri Tzipi Livni luonnehti vierailua historialliseksi.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.