Mainos

Arabimaat vaativat Israelin vastaisia toimia

Arabimaiden johtajat ovat vaatineet Israelin vastaisia toimia tänään alkaneessa arabimaiden kriisikokouksessa Kairossa.

Arabimaiden johtajat aikovat pyytää YK:ta perustamaan sotarikostuomioistuimen selvittämään Israelin osuutta viime viikkojen levottomuuksissa palestiinalaissiviilien kanssa. Lisäksi arabijohtajat aikovat pyytää kansainvälisiä joukkoja Länsirannalle ja Gazaan suojelemaan palestiinalaisia.

Viime yönä YK:n yleiskokous tuomistisi Israelin liiallisesta voimankäytöstä palestiinalaissiviilejä vastaan. Suomi äänesti päätöslauseen puolesta.

Kokouksessa kireää

Rintamalinjat maltillisten ja kovan linjan arabimaiden välillä kiristyivät, kun Libya marssi ulos kokouksesta, joka ei tehnyt päästöstä diplomaattisuhteiden katkaisemisesta Israeliin. Israel pitää tuomitsevaa julkilausumaa puolueellisena.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat puolestaan ilmoitti kamppailun jatkuvan, kunnes voitto on saavutettu.

Maltillisemmat arabimaat vetosivat Israeliin, jotta se lopettaisi voimatoimet ja jatkaisi neuvotteluja rauhasta. Kaksipäiväisen kokouksen tärkeimpänä tehtävänä on miettiä, miten väkivaltaisuudet Israelin ja palestiinalaisten kesken voitaisiin lopettaa. Lähi-idän kriisiin yhteistä kantaa hakeva Kairon kokous on Arabiliiton ensimmäinen vuoden 1996 jälkeen.

Väkivaltaisuuksien jatkuessa kolme palestiinalaista on saanut surmansa yhteenotoissa Israelin turvallisuusjoukkojen kanssa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.