Mainos

Arabimaat torjuvat USA:n Syyria-syytökset

Kuusi Persianlahden alueen arabimaata torjuu Yhdysvaltain Syyriaa kohtaan esittämät syytökset. Samaan aikaan Israel uhkailee Syyriaa voimatoimilla mahdollisen kriisin sattuessa.

Yhdysvaltain liittolaismaat kiistävät, että Syyria kehittelisi kemiallisia aseita ja tarjoaisi turvapaikan Irakin syrjäytetyille johtohenkilöille.

Saudi-Arabian pääkaupungissa Riyadhissa koolla olleet arabimaat myös vaativat, että Irakin miehityksen pitäisi päättyä nopeasti. -Mielestämme Syyrian uhkailu pitäisi lopettaa. Emme usko, että Syyria haluaa sotaa tai tilanteen pahenemista. Emme hyväksy minkäänlaisia Syyrian turvallisuuden loukkauksia, Qatarin ulkoministeri, sheikki Hamad bin Jassim al-Thani kertoi lehdistölle.

Ministeri ilmoitti arabimaiden tarkkailevan tilannetta ja sanoi, että mahdolliset erimielisyydet tulee ratkaista suorilla kahdenvälisillä neuvotteluilla.

Israel uhkailee Syyriaa

Israel ei usko aseelliseen kriisiin Syyrian kanssa.

Israelin puolustusministeri Shaul Mofaz sanoi myöhään eilisiltana maan seuraavan Syyrian tilanteen kehitystä, mutta uskoi, ettei Syyria uskaltaisi ryhtyä sotatoimiin Israelia vastaan.

- Luulen, että syyrialaiset ovat tietoisia pelotteestamme ja he eivät uskalla hyökätä, Mofaz kertoi viitaten ilmeisestikin Israelin ydinaseistukseen.

Vaikka Israel virallisesti kieltääkin maan omistavan ydinaseita, niin maalla uskotaan olevan vahva ydinasearsenaali.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush väitti sunnuntaina, että Syyrialla on kemiallisia aseita. Syyria on kiistänyt syytökset.

Powell: USA ei iske Syyriaan

USA:lla ei ole sotasuunnitelmaa Syyriaa vastaan, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell.

Colin Powellin mukaan maa on huolissaan Iranin ja Syyrian politiikasta, mutta ei ole tehnyt mitään sotasuunnitelmia hyökätäkseen minkään maan maaperälle.

Powell sanoo, että USA on tehnyt Iranin ja Syyrian johdon täysin tietoisiksi huolen aiheista, mutta suunnitelmia maiden johdon vaihtamiseksi tai demokraattisten arvojen toteuttamiseksi ei ole.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomi 16.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.