Mainos

Arabimaat huolissaan mahdollisista iskuista muihin maihin

Persianlahden arabimaat ja Irak ilmoittivat tänään vastustavansa Yhdysvaltain terrorisminvastaisten iskujen kohdistamista arabimaihin sen jälkeen kun Washington varoitti saattavansa iskeä muihinkin terroristeja suojeleviin maihin kuin Afganistaniin.

Arabi- ja muslimimaiden leiri oli kuitenkin hajanainen, kun Egypti asettui tukemaan Yhdysvaltain sotilasiskuja Iranin vaatiessa niiden lopettamista heti. Useimmat arabimaat ovat suhtautuneet iskuihin varovaisesti lukuunottamatta Irakia ja Sudania, jotka ovat tuominnet ne jyrkästi.

Arabimaat pitävät Yhdysvaltain iskuja Afganistaniin ennenaikaisina, vaikka ne tuomitsivat Yhdysvaltoihin kohdistuneet terrori-iskut, Arabiliiton puheenjohtajamaan, pienen Komorien saarivaltion, ulkoministeri Mohammad al-Amin Saif totesi Dohassa.

Yhteensä 22:ta arabimaata yhdistävän Arabiliiton ulkoministerit kokoontuivat tänään Qatarin pääkaupunkiinpohtimaan yhteistä kantaa Yhdysvaltain sotilasoperaatioon. Huomenna Dohassa kokoontuu Islamilaisten maiden järjestö OIC, johon kuuluu 57 valtiota.

Omanin ulkoministerin Yussuf bin Alawi bin Abullahin mukaan Arabiliitto ei tule hyväksymään iskuja arabimaihin, vaikka sen "kanta Yhdysvaltain sotilastoimiin, sikäli kun ne liittyvät terrorismin vastaiseen taisteluun, on sama kuin muunkin maailman".

-Jos sotilastoimet kohdistetaan tiettyihin arabimaihin, torjuisimme ne, Abdullah sanoi maan virallisen uutistoimiston ONA:n mukaan.

Yhdysvaltojen on uumoiltu saattavan iskeä myös Irakiin, jota se pitää terrorismia tukevana roistovaltiona. Irakin mukaan kyse olisi Persianlahden sodan jälkeisten "kalavelkojen" maksusta, jos Yhdysvallat liittolaisineen hyökkäisi Irakiin.

-Meillä ei ole mitään tekemistä Yhdysvaltain terrori-iskuista syytettyjen ryhmien kanssa, Irakin ulkoministeri Naji Sabri sanoi qatarilaisen al-Jazeera -televisioaseman haastattelussa.

Palestiinalaisille valtio

Egyptin presidentti Hosni Mubarak ilmoitti maansa tukevan kaikkia Yhdysvaltain terrorin vastaisia toimia huomauttaen, että Palestiinan valtion perustamisesta olisi apua terrorismin juurimisessa.

-Palestiinan valtio pitäisi perustaa ja Lähi-idän ongelma pitäisi ratkaista kokonaisvaltaisella sopimuksella. Tässä on yksi syy terrorismin syntyyn, Mubarak sanoi ensikommenteissaan sen jälkeen kun Yhdysvallat aloitti sotatoimet Afganistania vastaan sunnuntaina.

-Tuemme kaikkia terrorismin vastaisia toimia, koska olemme itse kärsineet terrorismista, Mubarak sanoi Suezin kanavan ylittävän sillan avajaisissa lähellä Ismailiyan kaupunkia.

Irani vaatii iskujen lopettamista

Iranin ylin hengellinen johtaja, ajatollah Ali Khamenei vaati jälleen tänään Yhdysvaltoja lopettamaan ilmaiskunsa Afganistaniin, koska ne voivat vaatia tuhansia siviiliuhreja, maan valtiollinen radio kertoi.

Iran on aiemmin tuominnut New Yorkin ja Washingtonin terrori-iskut, mutta Khamenein mukaan niitä ei saa käyttää verukkeena viattomien siviilien surmaamiseen Afganistanissa.

Iran on lähettänyt tuhansia sotilaita vahvistukseksi Afganistanin vastaiselle 900 kilometrin pituiselle rajalle, koska se odottaa uutta pakolaisaaltoa Afganistanista. Rajavyöhykkeelle on myös perustettu uusia leirejä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.