Mainos

Arabimaat haluavat YK:n painostavan Israelia vetäytymään

Arabimaiden laatimassa ehdotuksessa vaaditaan, että Israel vetää joukkonsa Gazan ulkopuolelle ja vapauttaa pidättämänsä palestiinalaisviranomaiset. YK:n turvallisuusneuvoston jäsenistä Ranska ja Yhdysvallat pitävät kuitenkin ehdotusta yksipuolisena.

Arabimaat ovat esittäneet YK:n turvallisuusneuvostolle päätöslauselmaa, jossa vaaditaan Israelin joukkojen vetämistä Gazasta välittömästi sekä pidätettyjen palestiinalaisviranomaisten vapauttamista. Päätöslauselmaehdotuksen esitteli 15-jäseniselle neuvostolle Qatar useiden arabimaiden puolesta, ja neuvosto keskusteli siitä asiantuntijatasolla myöhään eilisiltana.

Lauselmaluonnoksessa vaadittiin, että Israel lopettaa välittömästi hyökkäykset palestiinalaisia siviilejä vastaan, vetää joukkonsa Gazan ulkopuolelle ja vapauttaa kaikki pidättämänsä palestiinalaisviranomaiset. Siinä kannettiin huolta myös palestiinalaisten humanitaarisesta tilanteesta ja pyydettiin hätäapua heidän auttamisekseen.

Lauselmaehdotus ei sellaisenaan saanut vielä paljoakaan tukea muilta neuvoston mailta. Muun muassa pysyvät jäsenet Ranska ja Yhdysvallat pitivät ehdotusta nykyisellään yksipuolisena.

- Se ei ole riittävän tasapuolinen. Aiomme ehdottaa lisäyksiä ja katsomme, että se vaatii paljonkin työstämistä, Ranskan lähettiläs Jean-Marc de la Sabliere sanoi keskustelun jälkeen.

Gazan kaistalla nähtiin eilen verisin päivä melkein kahteen vuoteen Israelin hyökättyä alueelle. Israelin joukot surmasivat ilmaiskuissa ja yhteenotoissa eri puolilla aluetta yli 20 palestiinalaista, joista osa oli siviilejä. Yksi israelilaissotilas kuoli yhteenotossa palestiinalaisten kanssa Attatran kylän ulkopuolella Gazan kaistan pohjoisosassa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.