Mainos

Arabiliitto vaatii turvallisuusneuvostolta toimia

Arabimaiden liitto arvostelee YK:n Lähi-idän kriisin lauselmaehdotusta riittämättömäksi ja jopa vaaralliseksi.YK:n ihmisoikeusneuvosto kokoontuu ylihuomenna Geneveen käsittelemään tilannetta. Hizbollah on puolestaan ilmoittanut, että se on valmis neuvottelemaan Israelin kanssa vankienvaihdosta, mutta ei aio riisua aseitaan tai lopettaa taisteluaan.

Arabiliiton edustajat ovat närkästyneitä YK:n turvallisuusneuvoston tehottomuudesta Libanonin sodan hoitamisessa.

Arabimaat kritisoivat erityisesti Ranskan ja Yhdysvaltain laatimaa päätöslauselmaehdotusta. Lauselma, joka edellyttää Hizbollahin riisumista aseista, mutta ei vaadi Israelin vetäytymistä Libanonista, olisi Arabiliiton mielestä mahdoton, ja jopa vaarallinen.

- Surullisinta on, että neuvosto katselee lamaantuneena verilöylyä, josta on päivä päivältä tullut katkerampi puolustuskyvyttömille libanonilaisille, toteaa Qatarin ulkoministeri Hamad Bin Jassem Bin Jabr Al-Thani.

Arabimaiden mukaan turvallisuusneuvoston pitäisi myös vaatia välitöntä tulitaukoa Lähi-itään. Lisäksi YK:n rauhanturvaoperaatiota olisi vahvistettava. Arabiliiton edustajat kertoivat kannoistaan turvallisuusneuvostolle New Yorkissa.

Uutta lausumaa valmistellaan Yhdysvalloissa

Ranska ja Yhdysvallat vaikuttavat reagoineen arabimaiden esittämään kritiikkiin. Ranskan YK-lähettiläs Jean-Marc de La Sabliere kertoo, että uutta Lähi-idän tulitaukoa vaativaa julkilausumaa valmistellaan parhaillaan Yhdysvalloissa. De La Sabliere uskoo, että lausuma esitellään vielä tällä viikolla.

Tulitauon pitää olla myös Israelin hyväksymä, de La Sabliere muistuttaa. Israel on vaatinut tarpeeksi suurta kansainvälistä sotilasjoukkoa alueelle, ennen kuin se vetäytyy Libanonista.

YK:n ihmisoikeusneuvosto pohtii Libanonin-kysymystä

YK:n ihmisoikeusneuvosto kokoontuu ylihuomenna Geneveen käsittelemään Libanonin tilannetta. Kokouksen kutsui alkuviikolla koolle Tunisia 16 islamistisen valtion ja arabimaan tukemana. Kokouskutsun mukaan istunnossa tulee käsitellä Israelin "raakoja ihmisoikeusrikoksia" Libanonissa.

YK:n toimia tarkkaileva kansalaisjärjestö UN Watch moitti kokouksen järjestäjien mielipiteiden olevan valmiiksi Israelia vastaan. Maailmanjärjestön pääsihteerille Kofi Annanille suunnatussa lauselmassa UN Watch ilmoitti myös asian käsittelyjärjestyksen olevan väärä, sillä YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee jo parhaillaan konfliktia.

Myös Suomi kuuluu 47 jäsenmaan neuvostoon. Israel tai Yhdysvallat eivät ole sen jäseniä.

Hizbollah voi neuvotella vangeista mutta ei riisu aseitaan

Hizbollah juhlii Israelin vetäytymistä

Hizbollah on valmis neuvottelemaan Israelin kanssa vankienvaihdosta, mutta ei aio riisua aseitaan tai lopettaa taisteluaan, kertoo järjestön edustaja.

Hizbollahin poliittisen siiven apulaisjohtaja Mahmud Qumatti korostaa, ettei järjestö aio hyväksyä mitään kansainvälistä ratkaisua, joka olisi sen etujen vastainen. Tämä koskee hänen mukaansa myös YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia.

Libanonin armeijan sijoittamisesta maan eteläosiin sen sijaan voitaisiin neuvotella.

- Se ei kuitenkaan tarkoita aseistariisuntaa tai vastarinnan lopettamista, Qumatti sanoo syyrialaiselle al-Thawra-lehdelle.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.