Mainos

Arabiliitto pui palestiinalaisten tilannetta

Israelin pääministeri on tarjoutunut neuvottelemaan palestiinalaisvaltion syntyehdoista, kertoo israelilaismedia.

Arabiliiton ulkoministerit ovat tavanneet Egyptin pääkaupungissa Kairossa. Ministerit puntaroivat Israelin ja palestiinalaisten tilannetta.

Kuudentoista arabimaan edustajien tapaamisen tarkoitus oli sopia yhteisestä strategiasta ennen Yhdysvaltojen ulkoministerin Condoleezza Ricen Egyptin-vierailua. Rice tapaa Sharm el-Sheikhin lomakohteessa Egyptin, Jordanian ja Persianlahden arabimaiden ulkoministerit.

Kokouksessa keskusteltiin myös Yhdysvaltojen ehdotuksesta järjestää syyskuussa rauhanneuvottelut.

Syyria ei osallistunut ulkoministerien tapaamiseen. Diplomaattilähteet pitivät ratkaisua outona, mutta huomauttivat, että Yhdysvaltojen ehdotuksen mukaan Syyriaa ei kutsuttaisi mukaan neuvottelupöytään, ja arvelivat, että maa pelkää naapureidensa kallistuvan samalle kannalle.

Samat lähteet sanoivat kuitenkin, että muun muassa Egypti ja Jordania aikovat korostaa Yhdysvalloille, että Syyria ja Libanon on tärkeää ottaa mukaan rauhanprosessiin.

Libyan pyynnöstä kokous käsitteli myös Bulgarian päätöstä armahtaa hi-viruksen levittämisestä Libyassa tuomitut sairaanhoitajat ja lääkäri. Maa haluaisi arabimaiden katkaisevan suhteensa Bulgariaan.

Libya ei itse tullut paikalle kokoukseen, mutta diplomaattilähteiden mukaan arabimaat suhtautuivat siitä huolimatta myönteisesti sen pyyntöön.

Abbas: Palestiinalaisvaltiosta ei neuvotella

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kiistää keskustelleensa Israelin pääministerin Ehud Olmertin kanssa palestiinalaisvaltiosta.

Israelilaisen Haaretz-lehden mukaan Olmert on tarjoutunut neuvottelemaan palestiinalaisvaltion syntyehdoista. Valtion pääkaupungiksi on kaavailtu Jerusalemia.

Venäjä tukee Abbasia palestiinalaisten johtajana

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov antaa tukensa palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille "kaikkien palestiinalaisten laillisena johtajana".

Lavrov tapasi maanantaina Abbasin Moskovassa. Hän lupasi tukea Abbasin pyrkimyksiä vakauttaa palestiinalaisalueet, palauttaa palestiinalaisten yhtenäisyys ja elvyttää rauhanneuvottelut.

Fatahin johtaja Abbas erotti Hamas-johtoisen hallituksen, kun Hamas oli vallannut väkivalloin Gazan kaistan kesäkuussa.

Venäjä on ainoa niin sanotun Lähi-idän kvartetin jäsen, jolla on suhteet myös Hamasiin. Yhdysvallat ja EU luokittelevat Hamasin terroristijärjestöksi. Nelikkoon kuuluu myös YK.

Abbasin Venäjän-vierailua oli alun perin suunniteltu kesäkuulle, mutta Gazan taistelut lykkäsivät matkaa.

Ennen matkaa kerrottiin, että Abbas yrittäisi saada Moskovan tukemaan Fatahia sen kiistellessä Hamasin kanssa palestiinalaisalueista. Kommersant-lehti kirjoitti kuitenkin, että Venäjä aikoo vastaisuudessakin pitää yhteyttä kaikkiin osapuoliin.

Huomenna Abbas tapaa presidentti Vladimir Putinin.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.