"Arabikoalition tuki on selkeä onnistuminen Obamalle"

Ilmaiskut Syyriaan alkoivat 4:58

Isis-järjestö ja iskut Syyriaan pistävät Lähi-idän sekavia suhteita uuteen uskoon. Yhteinen vihollinen on yhdistänyt ainakin hetkeksi sellaisia maita kuin Yhdysvallat, Iran ja Saudi-Arabia.  

– Äärimmäinen liike synnyttää äärimmäisen epätodennäköisen koalition, tiivistää ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.  

Hänen mukaansa on liian aikaista sanoa, syntyykö tilapäisestä tarpeesta pysyvämpää yhteistyötä. Aiemmille vihollisille saattaa kuitenkin syntyä parempi käsitys yhteisistä eduista.  

Myös Yhdysvalloilla ja Syyrian hallinnolla on poikkeuksellisesti yhteinen intressi. Syyrian hallitus kertoi saaneensa ennakkovaroituksen iskuista "tuntikausia" etukäteen, minkä Yhdysvallat tosin kiisti. Joka tapauksessa Syyria ei tuominnut maaperälleen kohdistuneita iskuja, vaan presidentti Bashar al-Assad vakuutti haluaan olla mukana "terrorismin vastaisessa" taistelussa.  

-Sotilaallisesti Syyrialla ei tietenkään ollut mitään tehtävissä. Ilmatorjunta ei ole siinä kunnossa, että ammuttaisiin risteilyohjuksia alas, Aaltola muistuttaa.  

Kuvaavaa monimutkaiselle tilanteelle on, että myös lännen tukemat Syyrian kapinalliset kehuivat iskuja ja sanoivat niiden auttavan al-Assadin vastaisessa taistelussa.   

Yhdysvallat oli vähällä iskeä Syyriaan myös viime vuonna. Silloin kohteena olisivat toisin olleet hallituksen joukot ja syynä kemiallisten aseiden käyttö.

Arabiliittolaiset erittäin tärkeitä

Iskut Syyriaan alkoivat tiistaina aamuyöllä. Yhdysvaltain sotalaivoilta laukaistiin liki 50 risteilyohjusta. Syyrian taivaalle lensi myös hävittäjiä ja pommittajia, osa Yhdysvaltoja tukevista arabimaista.  

Pentagonin mukaan koalitiossa ovat mukana Saudi-Arabia, Arabiemiraatit, Bahrain, Jordania ja Qatar.

Professori Hannu Juusolan mukaan alueen valtioiden saaminen mukaan on selkeä onnistuminen presidentti Barack Obamalta.  

-Siitä on aikaa, kun näin merkittävä arabikoalitio on ollut Yhdysvaltain tukena, Juusola sanoo.  

Mika Aaltolan mukaan Yhdysvallat on ottanut opikseen Libyasta: nytkin käytetään ilma-asetta, mutta sen lisäksi pyritään varmistamaan, että maassa on liittolaisia, joiden voi ainakin toivoa myötävaikuttavan kestävämpään ratkaisuun.  

-Isis-järjestön tuhoaminen edellyttää, että radikalisoitumiseen johtava maaperä saadaan muutettua. Saudi-Arabian rooli on tärkeä, Aaltola sanoo.  

Hänen mukaansa Yhdysvallat on selkeästi varautunut muutaman viikon ilmaoperaatiota pidempään prosessiin.

Kohtena toinenkin äärijärjestö

Uutistoimistolähteiden mukaan iskuissa kuoli ainakin toistasataa islamistitaistelijaa. Isisin lisäksi Yhdysvallat iski omin päin lähelle Aleppoa, missä majaansa on pitänyt Isisiäkin vaarallisemmaksi arvioitu jihadistiryhmä Khorosan.  

Aaltolan mukaan vastahakoinen Obama otti iskuista johtovastuun, koska ääriryhmien katsottiin muodostavan suoran uhkan Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle.   

-Tämä on Yhdysvaltain ykkösluokan ulkopoliittinen prioriteetti, toisin kuin Ukraina.  

Aaltola arvioi suurvallan vetämisen sotatoimiin mahdollisesti hyödyttävän Isisiä rekrytoinnissa, mutta sotilaallisesti kyseessä voi olla itsemurha.  

- Isisin menestys on perustunut nopeaan etenemiseen maastossa ja näyttäviin valtausoperaatioihin. Ne saadaan varmaan pysäytettyä. Yhdysvaltain käytössä oleva keinot ovat Isisin kannalta melko kuolettavia.  

Lue myös:

    Uusimmat