Arabialla 130-vuotisjuhlanäyttely

Arabian taiteilijoiden suunnittelema uusi Pro Arte -kokoelma ja uniikkitöitä on esillä Arabian 130-vuotisjuhlanäyttelyssä Arabian museon galleriassa. Näyttelyssä ovat mukana kaikki Arabian seitsemän taiteilijaa: Fujiwo Ishimoto, Inkeri Leivo, Heljä Liukko-Sundström, Heikki Orvola, Pekka Paikkari, Kristina Riska ja Kati Tuominen-Niittylä.

Taiteilijat ovat suunnitelleet uuteen Pro Arabia Art Finland -kokoelmaan maljakoita, kynttilänjalkoja, vateja ja maljoja. Uniikkitöinä nähdään veistoksia, seinäteoksia, uuni, maljoja ja vateja.

Esineiden materiaalina ovat erilaiset keraamiset massat raskaasta tiilestä hennoimpaan posliiniin. Vain muun muassa Kivi-tuikuista tuttu Heikki Orvola pysyttelee lasissa.

Näyttelyn esitteen mukaan ruskea väri on jälleen palaamassa astioihin. Siitä kertovat kansainvälisessä nosteessa olevan Kati Tuominen-Niittylän kokoelmaan suunnittelemat lautaset, joille hänen mukaansa voi asetella paistin tai kakun.

-Luotan siihen, että tämän hetken juttu eli valkoinen linja saa ainakin rinnalleen jotain muuta ja muutenkin ilmaisu uudistuu, kun kehitetään uusia materiaaleja. Esineillä ei ole enää tietyn näköistä muotoa, vaan ne hakevat muun muassa arkkitehtuuriin liittyvää ilmaisua. Enemmän kuin esineiltä, ne näyttävät jo veistoksilta tai maalauksilta, Tuominen-Niittylä sanoo, mutta lisää samaan hengenvetoon puolustavansa käyttöesineitä.

-Toivon, että nuoret suunnittelijat uskaltaisivat kunnianhimoisesti tehdä pieniä sarjoja käyttöesineitä pienissä verstaissa. Käyttöesineet ovat tai ainakin niiden pitäisi olla yhtä arvostettuja kuin uniikkiesineiden.

Tuominen-Niittylä kertoo valmistaneensa kokoelmaan suunnittelemansa vadit Arabian tehtaan Pro Arte -osaston pienessä verstasmaisessa pajassa ohitse tehdaslinjojen.

Taiteilija iloitsee keramiikka- ja lasisuunnittelun kandikoulutuksen jatkumisesta Taideteollisessa korkeakoulussa. Tänä vuonna koulutukseen ei otettu uusia opiskelijoita, mutta ensi syksynä taas otetaan.

-Kun saadaan uusia tekijöitä, myös ilmaisu uudistuu. Suomihan on ollut vähän heikko keramiikkamaa ehkä lyhyen historian vuoksi, mutta uskon, että pienen notkahduksen jälkeen nousemme täältä kuten valokuvallekin kävi. Suomalainen valokuva oli pitkään paitsiossa, mutta nyt se valloittaa maailmaa.

Arabian museossa näyttely jatkuu 26:nteen tammikuuta saakka, minkä jälkeen se on esillä Malmön Form/Design Centerissä 28. helmikuuta -30. maaliskuuta.

(MTV3-STT)

Arabian museon galleria, Hämeentie 135, Helsinki

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja