Mainos

Apulaisoikeuskansleri: Tuntomerkkiohjeistukseen tarkennus

Apulaisoikeuskansleri Jukka Pasanen esittää antamassaan päätöksessä, että sisäministeriön ohjeistusta, joka koskee tuntomerkkien ottamista alle 15-vuotiailta, tarkistettaisiin.

Nuoria torilla


Ministeriön poliisille antama ohje ei apulaisoikeuskanslerin mukaan kiinnitä riittävästi huomiota tapauksiin, joissa on kyse tuntomerkkien ottamisesta alle 15-vuotiaalta. Alle 15-vuotiaalta rikokseen syylliseksi epäillyltä ei pitäisi Pasasen päätöksen mukaan ottaa esitutkinnan yhteydessä henkilötuntomerkkejä, eikä ainakaan rekisteröidä niitä poliisin tietojärjestelmiin.

Pasanen antoi päätöksensä kantelussa, joka koski Turun poliisilaitoksen tekemää esitutkintaa tammikuussa 1998. Apulaisoikeuskansleri Jukka Pasanen asettaa antamassaan päätöksessä etusijalle kansainvälisen ihmisoikeussopimuksen ja lapsisopimuksen määräykset.

Hän arvioi, että alle 15-vuotiailta lapsen etuun ja oikeusturvaan liittyvät näkökohdat ovat rikoksen selvittämisen tärkeyttä painokkaampia kantelun kohteena olleessa esitutkinnassa. Nuoret olivat kanteluun johtaneessa esitutkinnassa kuulusteltavina epäiltyinä mm. kotirauhan rikkomisesta suodenniemeläisellä kettutarhalla. Osaa epäiltiin myös osallistumisesta rikosilmoituksiin johtaneisiin tapahtumiin Tampereella mustavihreiden ekoanarkistipäivillä.

Länsi-Suomen lääninhallitus määräsi Turun poliisilaitoksen suorittamaan esitutkinnan. Kuulustelluilta, joista osa oli alle 15-vuotiaita, oli otettu henkilötuntomerkit, mm. sormenjäljet, ja syötetty ne poliisin atk:lla olevaan rekisteriin.

Kantelun tehneen helsinkiläisen asianajajan mukaan poliisin toiminta ei ollut sopusoinnussa pakkokeinolain säännösten kanssa eikä myöskään perus- ja ihmisoikeussäännösten kanssa.

Turun poliisilaitoksen antaman selvityksen mukaan esitutkinnassa oli toimittu olemassaolevien säännösten ja sisäasiainministeriön antaman yleisohjeen mukaan. Rekisteröinnin avulla poliisi katsoi voivansa myös helpommin selvittää muita aktivistien joko aiemmin tai vastaisuudessa tekemiä rikoksia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.