Mainos

Apulaisoikeuskansleri purkaisi valeavioliitoista annetut tuomiot

Apulaisoikeuskansleri muistuttaa, että laillisesti solmittua avioliittoa koskeva väestörekisterimerkintä on oikea riippumatta avioliiton solmimisen motiiveista tai puolisoiden tosiasiallisesta suhteesta.

Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka esittää korkeimmalle oikeudelle, että se purkaisi niin sanotuista valeavioliitoista annetut tuomiot. Apulaisoikeuskanslerin mukaan Kotkan käräjäoikeuden valeavioliittotuomiot vuodelta 2003 eivät perustu lakiin.

Kotkan käräjäoikeus tuomitsi suomalais-venäläisiä aviopareja valeavioliittoja koskevista rekisterimerkintärikoksista joulukuussa 2003. Tuomittuja oli yhteensä seitsemän. Kaikki tuomiot olivat alle vuoden mittaisia ehdollisia vankeusrangaistuksia.

Rekisterimerkintärikoksesta sai tuomion neljästä pariskunnasta viisi henkilöä, koska vain yhden parin osalta myös liiton venäläinen osapuoli saatiin oikeuteen. Kukin sai neljän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Lisäksi yksi henkilö sai kahdeksan kuukauden ehdollisen tuomion neljästä yllytyksestä ja yksi henkilö neljän kuukauden ehdollisen tuomion kolmesta avunannosta rekisterimerkintärikokseen.

Käräjäoikeuden mukaan tuomitut olivat solmineet valeavioliittoja saadakseen itselleen taloudellista tai muuta hyötyä. Koska tieto avioliitosta menee myös väestötietojärjestelmään, käräjäoikeus katsoi henkilöiden aiheuttaneen sinne väärän merkinnän. Kaikki avioparit olivat eronneet pian avioitumisensa jälkeen.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan valeavioliittotuomiot on annettu teosta, jota laissa ei ole säädetty rangaistavaksi. Laillisesti solmittua avioliittoa koskeva väestörekisterimerkintä on oikea riippumatta avioliiton solmimisen motiiveista tai puolisoiden tosiasiallisesta suhteesta.

- Laki ei tunne eroa oikean avioliiton ja valeavioliiton välillä, apulaisoikeuskansleri linjaa.

Asiasta kanteli oikeuskanslerinvirastoon helsinkiläinen lakimies. Korkein oikeus ottaa aikanaan kantaa purkuesitykseen.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 15.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.