Mainos

Apulaisoikeuskansleri näkee paljon puutteita kouluterveydenhuollossa

Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkan mielestä kouluterveydenhuollon ongelmien syynä ovat liian suuret oppilasmäärät ja liian löyhät laatusuositukset.

Kouluterveydenhuolto ei vastaa apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkan mielestä asetettuja suosituksia. Tämä koskee esimerkiksi hoitajien vastuulla olevien oppilasryhmien kokoa. Kuntien välillä on suuria eroja kouluterveydenhuollon toteuttamisessa.

Ongelmat johtuvat Jonkan mukaan osittain siitä, että kouluterveydenhuollon laatusuositukset eivät ole oikeudellisesti sitovia. Tällöin kuntapäättäjien näkemykset ja arviot terveydenhuollon tarpeista ja tasosta saattavat johtaa suositusten noudattamatta jättämiseen tai niitä sovelletaan poikkeavalla tavalla.

Suositukset eivät näytäkään Jonkan mielestä toimivan toivotulla tavalla kouluterveydenhuollossa. Siksi hän pitääkin hyvänä, että sosiaali- ja terveysministeriössä harkitaan sitovampia ohjauskeinoja.

Oikeuskanslerinviraston saamat selvitykset osoittavat, että kouluterveydenhuollon oppilasmäärät ovat usein kohtuuttoman suuria annettuihin suosituksiin nähden. Suositusten mukaan yhtä kokopäiväistä kouluterveydenhoitajaa kohti tulisi olla korkeintaan 600 ja vastaavasti yhtä lääkäriä kohti 2100 oppilasta.

Selvitysten mukaan koululääkärin vastaanotolle on myös vaikea päästä. Lisäksi on kouluja, joissa ei ole lainkaan koululääkärin palveluja. Suositusten mukaisia laajoja terveystarkastuksia ei tehdä missään läänissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.