Apulaisoikeusasiamies: Ensimmäinen kantelu kaksoiskansalaisten kohtelusta ei aiheuta lisätoimia

Puolustusvoimiin ja ulkoministeriöön kohdistuneet ensimmäiset kantelut kaksoiskansalaisten kohtelusta eivät aiheuta lisätoimia, kertoo eduskunnan apulaisoikeusasiamies ratkaisussaan.

Ratkaisussa katsotaan, että Puolustusvoimat on jo puuttunut Kainuun prikaatin tapaukseen. Varusmiehille kerrottiin, että kaksoiskansalaisia ei hyväksytä minilennokkikoulutukseen.  

Tietoon on tullut myös toinen epäilty tapaus, josta keskusrikospoliisi avasi esitutkinnan Puolustusvoimien pyynnöstä.  

– Toimenpiteiden tarpeellisuuden arvioinnissa otetaan vakiintuneen käytännön mukaan huomioon muun muassa se, miten epäilyyn jostakin epäasiallisesta menettelystä on hallinnonsisäisesti mahdollisesti jo puututtu, ja se, onko oikeusasiamiehen arvioitavaksi saatettu asia jo vireillä jossakin toimivaltaisessa viranomaisessa, ratkaisussa sanotaan.  

Oikeusasiamiehelle kanneltiin myös ulkoministeriön toiminnasta. Kantelun mukaan harjoittelijan paikka Suomen Moskovan-suurlähetystöön olisi peruttu kaksoiskansalaisuuden tultua ilmi. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan kantelussa ei yksilöity tapausta riittävällä tavalla.  

Apulaisoikeusasiamies viittaa ratkaisussaan myös ulkoministeriön tiedotteeseen, jonka mukaan ministeriön ja edustustojen palveluksessa on tälläkin hetkellä kaksois- tai monikansalaisia. Ministeriön mukaan rekrytointikieltoa ei ole eikä kuvattu menettely ole ministeriön linjan mukaista.  

– Apulaisoikeusasiamiehen tietoon ei ole muutenkaan tullut sellaista yksilöityä aineistoa, jonka perusteella hän olisi voinut arvioida tarvetta ulkoasiainministeriön toiminnan lähempään laillisuusvalvonnalliseen tarkasteluun.  

Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa on ratkaistu myös toinen Puolustusvoimia koskeva kantelu, mutta tässäkään ratkaisussa ei nähty tarvetta lisätoimiin.   

Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuista kertoi ensin Savon Sanomat.

STT korjasi aiempaa uutista: Toisin kuin uutisessa aiemmin sanottiin, poliisi ei ole aloittanut esitutkintaa Kainuun prikaatin tapauksesta. Esitutkinta avattiin toisesta epäillystä kaksoiskansalaisia koskevasta tapauksesta.

Lue myös:

    Uusimmat