Mainos

Apteekkimaksun poistuminen piti hinnat pääosin ennallaan

Apteekkimaksun poistuminen muilta kuin lääkkeiltä ei pudottanut niiden hintaa, kertoo tuore kuluttajaviraston selvitys. Apteekkariliitto kritisoi tuoreeltaan tutkimuksen tuloksia harhaanjohtaviksi.

Kuluttajaviraston tekemän selvityksen mukaan apteekkimaksun poistuminen muilta tuotteilta kuin lääkkeiltä ei ole olennaisesti alentanut apteekeissa myytävien sidetarpeiden, laastarien, hygieniatuotteiden, luontaistuotteiden, laihdutusvalmisteiden tai kosmetiikan hintoja.

Apteekkimaksun poisto tuli voimaan vuoden alusta, ja periaatteessa sen olisi pitänyt pudottaa tuotteiden hintoja jopa reilun kymmenen prosentin verran.

Kuluttajaviraston ja Länsi-Suomen, Itä-Suomen, Oulun ja Lapin lääninhallitusten sekä Ahvenanmaan helmikuussa tekemän selvityksen mukaan muut ostopaikat ovat kuitenkin yhä selvästi apteekkeja edullisempia.

Selvityksessä vertailtiin 42 tuotteen hintoja 17 paikkakunnalla yhteensä 60 apteekissa ja 53 muussa liikkeessä. Tulosten mukaan esimerkiksi 50 kappaleen pakkaus Serla-nenäliinoja maksoi apteekeissa keskimäärin 1,34 euroa ja edullisimmissa säästötavarataloissa 0,67 euroa. Hintaeroa kertyy lähes 40 prosenttia. Vielä isompi ero oli Nivea-kosteusvoiteen 250 millilitran pakkauksessa, jonka keskihinta oli apteekeissa 6,67 ja säästötavarataloissa 3,80 euroa.

Apteekkien keskinäiset hintaerot eivät olleet kovin suuria, mutta joissakin tuotteissa haitaria löytyi. Suurin ero oli Nutrifast-laihdutusvalmisteen 12 pussin pakkausten hinnassa, joka vaihteli apteekeissa 16,80:n ja 30,20 euron välillä. Myös perusvoiteiden ja apteekkikosmetiikan hinnoissa oli eroja siten, että esimerkiksi Aqualan L -perusvoiteen 400 gramman pumppupullon hinta oli 13,60-18,64 euroa.

Edukseen erottui Yliopiston Apteekki, joka jo viime kesänä ilmoitti laskevansa muiden tuotteiden kuin lääkkeiden hintoja maksamansa apteekkimaksun verran eli 10,9 prosenttia. Vertailun 42 tuotteessa 35:n keskihinta oli Yliopiston Apteekeissa muita apteekkeja halvempi, ja keskimäärin erotus oli noin kymmenen prosenttia.

Alueellisesti hinnat vaihtelivat siten, että kaupungeista Turku, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Raahe ja Kajaani olivat keskimääräistä edullisempia, Mikkeli keskitasolla ja Vaasa, Oulu, Rovaniemi sekä Ahvenanmaa keskihintoja kalliimpia. Muiden kuin lääkkeiden osuus apteekkien myynnistä on noin viisi prosenttia.

Apteekkariliitto arvostelee hintavertailua

Apteekkariliiton mielestä Kuluttajaviraston tänään julkistama hintavertailu antaa harhaanjohtavan kuvan apteekeissa myytävien yleisten kauppatavaroiden hinnoista.

Muiden muassa laastareilta, voiteilta, hygieniatuotteilta, laihdutusvalmisteilta, luontaistuotteilta ja apteekkikosmetiikalta poistuivat apteekkimaksut viime vuoden kesällä.

Apteekkariliiton mukaan useimmat apteekit tarkistivat näiden tuotteiden hintoja jo viime kesänä, kun tieto apteekkimaksun poistumisesta oli tiedossa. Lisäksi Apteekkariliitto on tyytymätön siihen, että Kuluttajavirasto teki selvityksenä helmikuussa eikä verrannut hintoja tarkistusta edeltäneisiin hintoihin.

Apteekkimaksu määräytyy liikevaihdon mukaan eli isoimmat apteekit maksavat suurempaa maksua kuin pienet. Maksu on 0-11 prosenttia apteekin liikevaihdosta.

Laastareiden ja muiden yleisten kauppatavaroiden osuus apteekkien myynnistä on noin viisi prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.