Mainos

Apteekkien myynti kasvoi viime vuonna

Avohoidon lääkkeitä myytiin Suomessa viime vuonna yli seitsemällä miljardilla markalla, selviää Suomen apteekkarilehden keräämistä tiedoista. Kun eläinlääkkeet lasketaan mukaan, myynti oli yhteensä 7057 miljoonaa markkaa. Itsehoitolääkkeitä myytiin runsaalla 1,5 miljardilla markalla.

Apteekkien myynti lisääntyi edellisvuodesta 6,7 prosenttia ja oli yhteensä 6958 miljoonaa markkaa. Apteekkarilehden mukaan myynnin lisäyksestä vain kymmenesosa selittyy hintojen nousulla, loput volyymin kasvulla. Itsehoitolääkkeiden hinnat nousivat muita enemmän, mutta niiden kokonaismyynti laski. Apteekkien myynnistä 74 prosenttia kertyi reseptilääkkeistä, 21 prosenttia itsehoitolääkkeistä ja loput muun tavaran myynnistä. Reseptejä toimitettiin viime vuonna 32,8 miljoonaa eli 6,4 kappaletta jokaista suomalaista kohti. Reseptien määrä on vuosi vuodelta tasaisesti kasvanut.

Apteekkitoimipisteiden määrä ei viime vuonna muuttunut. Yksityisiä apteekkeja oli 586 ja niillä oli 191 sivutoimipistettä. Helsingin yliopiston apteekilla sivuapteekkeja oli 16. Yhteensä apteekkitoimipisteitä oli 794. Helsingin yliopiston apteekin osuus kokonaismyynnistä oli 9,6 prosenttia. Yksityiset apteekit tilittivät valtiolle viime vuonna apteekkimaksuja yli 450 miljoonaa markkaa. Kansaneläkelaitos taas maksoi kansalaisten lääkekuluista 47 prosenttia eli liki 3,3 miljardia markkaa.

Lääkkeiden hinnat eurooppalaista keskitasoa

Lääkkeiden hintataso Suomessa on apteekkarilehden mukaan eurooppalaista keskitasoa. Suomea kalliimpia lääkkeitä syödään mm. Sveitsissä, Iso-Britanniassa, Belgiassa ja Saksassa. Halvemmalla niitä saa mm. Ruotsista, Norjasta ja Ranskasta. Yhdestä avohoidon lääkemarkasta apteekki sai viime vuonna 26,5 penniä. Lääketeollisuuden ja tukkukaupan osuus oli 56,4 penniä ja valtio keräsi arvonlisäverolla ja apteekkimaksulla 17,1 prosenttia. Tämän vuoden alusta lääkkeiden arvonlisävero aleni 12:sta 8 prosenttiin. Apteekin osuutta taas on pienentänyt lääketaksan leikkaus huhtikuun alussa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.