Mainos

Apteekkien lääkevaihtoon ollaan tyytyväisiä

Suurin osa asiakkaista pitää säästöjä merkittävinä tai kohtalaisina. Vain joka kymmenes kieltää lääkevaihdon.

Viime vuoden huhtikuussa alkanut uusi lääkevaihtokäytäntö on otettu hyvin myönteisesti vastaan. Lääkettä vaihtaneista asiakkaista valtaosa eli 86 prosenttia ei havainnut mitään eroa aikaisemmin käyttämänsä ja uuden, halvemman valmisteen välillä. 80 prosenttia piti myös saavuttamiaan säästöjä merkittävinä tai kohtalaisina.

Tutkimuksen asiakaskyselyt on tehty eri puolilla maata toimivissa apteekeissa lääkettä vaihtaneille tai lääkevaihdosta kieltäytyneille noin 750 asiakkaalle.

Lääkevaihdon kieltää vain noin joka kymmenes asiakas.

Lääkevaihdossa apteekki vaihtaa lääkärin määräämän lääkkeen halvempaan vaihtokelpoiseen lääkkeeseen, ellei lääkäri tai asiakas vastusta vaihtoa.

Kelan tilastojen mukaan lääkevaihdolla saavutettiin ensimmäisenä vuonna 88 miljoonan euron säästöt, joista asiakkaiden osuus oli noin 39 ja yhteiskunnan noin 49 miljoonaa euroa. Noin kaksi kolmasosaa säästöistä saavutettiin lääkevaihdon mukanaan tuomalla lääkkeiden hintakilpailulla. Lääkettä vaihtoi vuoden aikana noin 940000 asiakasta.

Toimitusvarmuus ei kärsi

Reilun vuoden käytössä ollut lääkevaihto ei ole juurikaan vaikuttanut apteekkien toimitusvarmuuteen, vaikka varaston hallinta on ollut entistä hankalampaa ja työläämpää mm. kasvaneen rinnakkaislääkevalikoiman vuoksi.

Apteekkariliiton maaliskuun puolivälissä tekemän toimitusvarmuuskyselyn mukaan keskimäärin 98,5 prosenttia resepteistä pystyttiin toimittamaan asiakkaalle saman tien. Kyselyyn vastasi 90 erikokoista apteekkia eri puolilla maata. Otos sisälsi yhteensä lähes 100 000 reseptiä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.