Mainos

Apteekki hakenut lupaa lääkeautomaatille

Heinolalainen apteekki on hakenut Lääkelaitokselta lupaa lääkeautomaatille, josta asiakas voisi saada myös reseptilääkkeitä. Toistaiseksi hakemukseen ei ole annettu mitään vastausta.

Apteekkari Merja Aaltosen apteekin varastossa hyörii jo keräilyrobotti. Asiakkaille lääkkeitä jakelevan automaatin voisi yhdistää tähän robottiin. Apteekin tuulikaappiin sijoitetusta automaatista asiakkailla olisi mahdollisuus saada lääkkeitä aukioloaikojen ulkopuolella.

Suomen lainsäädäntö ei vielä tunne tällaisia automaatteja, ja Aaltonen ilmoittikin pilottihakemuksensa yhteydessä sitoutuvansa laitteen testaajaksi. Koko asia on vielä täysin auki, eikä se käytännössäkään onnistu ennen kuin sähköinen resepti yleistyy.

Näköyhteys asiakkaaseen tärkeä

Aaltonen tutustui laitteeseen Saksassa apteekkaripäivillä ja totesi vempaimen selkeäksi.

Automaatille tulija saa heti videoyhteyden farmaseuttiin. Aaltonen arvelee, että lääkeneuvonta voisi näin jopa parantua, kun videofarmaseutti pystyy keskittymään asiakkaaseen ja automaatti hoitaa muun. Saksassa, jossa automaatteja on jo parikymmentä, videopuhelut yhdistyvät lääkeneuvontakeskukseen.

-Tärkeää on, että videoyhteydessä asiakkaan myös näkee. Usein itsehoitolääkkeitä hakevat kovin sairaatkin potilaat. Kalpeasta, hikisestä ihosta tai silmistä voi nähdä, että lääkärikäynti on tarpeen. Monia merkkejä ei äänestä kuule, sanoo Aaltonen.

Sosiaali- ja terveysministeriössä asiasta ei neuvotella ainakaan automaatteja tuovan yrityksen kanssa, sanoo lääkintöneuvos Terhi Hermansson.

Lääkelaitoksen tehtävänä on selvittää, miten lääkkeiden saatavuutta voidaan kohentaa lisäämällä esimerkiksi kyläkauppojen yhteydessä toimivia lääkekaappeja ja laajentamalla niiden toimintaa myös reseptilääkkeiden välitykseen. Lääkelaitos antaa ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.