Apteekkariliitto: Lääkkeiden hinnoittelu tappaa pienet apteekit

Apteekkariliiton mielestä lääkkeiden uudistetusta hinnoittelusta koituneita säästöjä pitäisi suunnata apteekkiverkon suojelemiseen.

Yleisesti käytettyjen reseptilääkkeiden hintojen rajun laskun takia apteekit ovat ajautuneet tilanteeseen, jossa jo ensi vuonna reseptien toimittaminen muuttuu kannattamattomaksi.

— Perimmäinen syy on se, että apteekit ovat aina eläneet reseptilääkkeiden toimittamisella. Mutta silloin kun lääkkeiden hinnat laskevat, myös apteekkien osuus laskee, sanoo Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

— Tämä näkyy erityisesti pienissä apteekeissa, jotka ovat pääosassa reseptilääkemyynnin varassa.

Kostiaisen mielestä apteekkiverkosto ei säily kannattavana, jos ansaintamallia ei uudisteta.

Huhtikuussa 2009 käyttöönotettu lääkkeiden viitehintajärjestelmä on tuonut tämän vuoden maaliskuun loppuun mennessä valtiolle säästöjä noin 290 miljoonaa euroa.

Kelan osuus säästyneinä lääkekorvausmenoina on 202 miljoonaa euroa.

Säästöjä ohjattava toimitusmaksuihin

Apteekkariliitto ehdottaa, että osa lääkevaihdon ja viitehintajärjestelmän tuomista säästöistä kohdennettaisiin maankattavan apteekkiverkoston turvaamiseen.

Tämän vuoksi Apteekkariliitto esittää reseptilääkkeen toimitusmaksun korottamista 0,39 eurosta 0,92 euroon. Maksu haluttaisiin sitoa sosiaali- ja terveydenhuollon hintaindeksiin.

Lisäksi ehdotetaan lääketaksataulukon rajojen pyöristämistä tasaeuroihin.

Apteekkariliiton mukaan muutokset toisivat apteekeille yhteensä noin 25 miljoonaa euroa vuodessa, mikä on alle 10 prosenttia kahden vuoden aikana saaduista säästöistä.

— Tämä pitää tulevalla vaalikaudella ratkaista, että saadaan pienet apteekit maaseudulla säilytettyä, Kostiainen sanoo.

Potilaiden maksuosuutta ei pidä Apteekkariliiton mielestä korottaa, vaan valtion tulisi kattaa reseptin toimitusmaksun korotus valtiolle jo syntyneistä ja syntyvistä viitehintasäästöistä.

Korotus koskisi vain reseptilääkkeitä. Itsehoitolääkkeiden hinnat eivät siis muuttuisi.

Apteekkien lääkemyynti oli viime vuonna lähes 1,9 miljardia euroa.

Lue myös:

    Uusimmat