Apteekkariliiton selvitys: Suomalaiset tahtovat ostaa lääkkeensä apteekista

Lääkkeet halutaan ostaa apteekeista 1:59

Apteekkariliiton teettämän kyselyn mukaan suomalaiset tahtovat ostaa ilman reseptiä myytävät lääkkeensä jatkossakin apteekista. 

Kysely toteutettiin internetin kautta valtakunnallisessa kuluttajapaneelissa. Kyselyyn vastaajille esitettiin väitteitä ja he saivat vastata viisiportaisella astekoilla täysin samaa mieltä – jokseenkin samaa mieltä – jokseenkin eri mieltä – täysin eri mieltä – en osaa sanoa.

Ilman reseptiä myytävistä lääkkeistä muotoiltu väite kuului näin: ”Reseptivapaiden lääkkeiden myynti on syytä rajoittaa jatkossakin vain apteekeille”. Vastaajista 38 prosenttia on täysin samaa mieltä, 25 prosenttia jokseenkin samaa mieltä, 17 prosenttia jokseenkin eri mieltä, 12 prosenttia täysin eri mieltä ja 8 prosenttia ei osannut ottaa mitään kantaa väitteeseen.

Samassa kyselyssä selvitettiin myös hiukan sitä, kuinka oikein ihmiset osaavat käyttää ilman reseptiä myytäviä lääkkeitä. Sitä varten vastaajille esitettiin uusia väittämiä, joiden kanssa sai sitten olla samaa tai eri mieltä. Väittämät olivat:

-Käytän mielelläni apteekin asiantuntijan apua sopivan reseptivapaan lääkkeen valinnassa

-Limakalvoja supistavaa nenä/nuhasumutetta ei voi käyttää kerrallaan viikkoa pidempään

-Flunssan hoitoon voi käyttää tulehduskipulääkettä ja kuumana juotavaa flunssalääkettä samanaikaisesti

-Imeskeltävillä kurkkukipulääkkeillä (esim. Bafucin tai Strepsils) voi hoitaa kipeää kurkkua pitkäänkin

-Mietoa kortisonivoidetta voi käyttää ihottuman hoitoon useita viikkoja yhtäjaksoisesti

-Hiilitabletit eivät vaikuta muiden lääkkeiden tehoon

-Tulehduskipulääkettä (esim. Burana) voi käyttää päivittäin ennaltaehkäisemään päänsärkyä

Vastauksista käy ilmi, että naiset tuntevat reseptittömät lääkkeet paremmin kuin miehet. Sen sijaan Apteekkariliitossa yllätyttiin siitä, kuinka harva tietää hiilitabletin vaikuttavan muiden lääkkeiden imeytymiseen eli tehoon.

– Yllättävän paljon hiilitabletteja käytetään perimätiedon mukaan ripulin hoitoon. Apteekissa sitten oiotaan näitä virheellisiä käsityksiä ja neuvotaan parempia lääkkeitä tilalle, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.​​​​​​​

Apteekin tahdotaan palvelevan

Vastaajilta kysyttiin myös, kuinka tärkeää on apteekista saatava palvelu. Yhdeksän kymmenestä vastaajasta piti tärkeänä että apteekkien antama neuvonta on puolueetonta ja perustuu tutkimuksiin ja hoitosuosituksiin.

Tärkeysosiossa vastaukset annettiin akselilla erittäin tärkeää – ei lainkaan tärkeää. Väitteitä, joihin pyydettiin ottamaan kantaa oli kaikkiaan kuusi.

-Apteekkien neuvonta on puolueetonta ja perustuu tutkimuksiin ja hoitosuosituksiin

-Apteekissa kerrotaan reseptivapaan lääkkeen mahdollisista yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden ja ruokien kanssa

-Saat apteekista henkilökohtaista, elämäntilanteesi huomioivaa neuvontaa reseptivapaiden lääkkeiden valintaan ja käyttöön

-Reseptivapaiden lääkkeiden hinnat ovat kaikissa apteekeissa samat

-Voit tavata apteekissa terveydenhuollon ammattilaisen maksutta ja aikaa varaamatta

-Apteekissa suositellaan sopivin hoito vaivaasi ja ohjataan tarvittaessa lääkäriin

Ensiksi esitettyä väittämää pidettiin erittäin tärkeänä samoin kuin toista väittämää. Sen jälkeen esitettyjen väittämien tärkeydestä ei valinnut aivan yhtä korkea yksituumaisuus, mutta tärkeinä niitäkin pidettiin.

Apteekkeihin ollaan tyytyväisiä

Kyselyn kolmas osio käsitteli apteekkien asiakkaiden tyytyväisyyttä. Tässä vaiheessa vastaajille esitettiin neljä väitettä. Näihin kehotettiin ottamaan kantaa akselilla erittäin tyytyväinen – erittäin tyytymätön.

Nyt väite oli vähän eri tavalla muotoiltu:

-Tyytyväisyys saamaasi neuvontaan reseptivapaissa lääkkeissä pääsääntöisesti käyttämässäsi apteeksissa

-Tyytyväisyys reseptivapaiden lääkkeiden valikoimaan pääsääntöisesti käyttämässäsi apteekissa

-Tyytyväisyys reseptivapaiden lääkkeiden saatavuuteen ylipäätään

-Tyytyväisyys reseptivapaiden lääkkeiden hintoihin

Saatujen vastausten valossa näyttää, että ihmiset ovat koko lailla tyytyväisiä apteekkeihin.  Ainoastaan reseptivapaiden lääkkeiden hintoihin selvästi tyytymättömämpiä kuin muihin tyytyväisyysosiossa esiin nostettuihin asioihin.

Lue myös:

    Uusimmat