Mainos

Apteekit valmistautuneet tiistain lääkkeenvaihtoon

Apteekeissa on varauduttu ruuhkiin, jotka syntyvät mahdollisesti tiistaina. Silloin astuu voimaan lääkevaihdon uudistus. Apteekit uskovat asiakkailla olevan ainakin paljon kysymyksiä.

Apteekeissa on varauduttu siihen, että lääkevaihdon käynnistyminen ensi viikolla saattaa aiheuttaa tiskeille jonoja. Lisätyövoimaa apteekkeihin ei ole kuitenkaan juuri saatu, koska farmaseuteista on pulaa.

- Kyllä me joudutaan tämä urakka nyt alkuvaiheessa ainakin tekemään nykyisellä työvoimalla, Suomen Apteekkariliiton tiedottaja Erkki Kostiainen kertoo.

Kostiainen uskoo, että asiakkailla on varmasti aika paljon kysymyksiä ainakin vaihdon ensimmäisinä päivinä, kun uusi käytäntö ei vielä ole tullut tutuksi. Huhtikuun alussa voimaan tulevan uuden lain mukaan apteekkien on vaihdettava asiakkaalle määrätty reseptilääke halvempaan vastaavaan tuotteeseen, jos sellainen on tarjolla. Listaa keskenään vaihtokelpoisista lääkkeistä pitää yllä Lääkelaitos, joka päivittää sen kolmen kuukauden välein.

Farmaseuteista on Apteekkariliiton laskelmien mukaan jo ilman lähipäivien kiireitä lähes 230 henkilön vajaus. Liitto on perännyt koulutuspaikkojen lisäystä, mutta tähän hätään uutta väkeä ei ehditä kouluttaa.

Tietojärjestelmät ovat toimineet hyvin testeissä

Tiedot vaihtokelpoisista lääkkeistä syötetään apteekkien tietojärjestelmiin, joten niiden etsiminen sinänsä ei aiheuta kovin suurta vaivaa. Tähän mennessä tehdyissä testeissä tietojärjestelmät ovat toimineet hyvin.

Sen sijaan asiakkaiden neuvontaan aiotaan varata runsaasti aikaa.
- Vaikka muutoksesta on ollut lehdissä ja muissa tiedotusvälineissä juttua, niin varmasti on vielä paljon sellaisia ihmisiä, jotka kokevat tarvitsevansa lisää tietoa, Kostiainen sanoo. Apteekit ovat varautuneet opastamaan varsinkin ikääntyneempiä ihmisiä, joita luonnollisesti on asiakkaista varsin suuri osa.

Sekaannuksia kannattaa varoa myös, jos henkilö joutuu käyttämään runsaasti eri lääkkeitä.

- Erityisen tarkkana pitää olla, jos lääke vaihdetaan uuteen merkkiin ja kotiin on jäänyt vielä vähän entisiä purkinpohjallisia, ettei niitä vahingossa käytetä päällekkäin. Tarvittaessa voi pyytää apteekkia vaikka merkitsemään ohjelippuun, minkä lääkkeen tilalle uusi tulee, Kostiainen opastaa.
Tarkat ohjeet ovat tarpeenmyös, jos lääkkeen hakee apteekista joku muu kuin se, jolle lääke tulee.

Esitteistä tietoa

Apua lääkkeenvaihtoon saa myös oppaasta. Apteekkariliitto on laatinut asiakkaille Lääkevaihto apteekeissa -esitteen, josta ensimmäiset 100 000 kappaletta on jo toimitettu apteekkeihin. Lisäksi aiheesta kerrotaan Apteekki tiedottaa -infolappusessa, joka annetaan asiakkaalle mukaan silloin, kun lääkevaihto tehdään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.