Mainos

Aprillia, aprillia, sait viruksen

Aprillipäivän vitsi voi tuoda tietokoneeseesi vähemmän vitsikkään viruksen, varoittaa tietoturvayhtiö Stonesoft. Virukset leviävät perinteisesti juuri huhtikuun ensimmäisenä päivänä.

Aprillipäivä on perinteisesti aikaa, jolloin uudet tietoturvauhat nousevat esille tai vanhat aktivoituvat uudestaan. Tänä vuonna paljon keskustelua on aiheuttanut historian pahimmaksi leimatun Conficker-verkkomadon päivittyminen aprillipäivänä.

- Syy uhkien leviämiseen juuri aprillipäivänä on sama kuin yleisimpinä juhlapyhinä tai esimerkiksi ystävänpäivänä, ja varsin inhimillinen: ihmiset avaavat helpommin tuntemattomistakin lähteistä tulleita tervehdysviestejä tai epämääräisiä linkkejä mehukkaiden aprillivitsien toivossa, kertoo Stonesoftin tutkimustiimin vetäjä Olli-Pekka Niemi.

Koska uhkien ennustaminen on mahdotonta, Niemi painottaakin tietokoneen käyttäjille ennaltaehkäisyn tärkeyttä.

- Tärkeintä on muistaa perusasiat eli katsoa, että ohjelmien päivitykset ovat ajan tasalla - erityisesti tietoturvan osalta. Sen lisäksi puhtaalla talonpoikaisjärjen käytöllä pääsee pitkälle. Ei surffailla epäselvillä sivustoilla, avata tuntemattomista lähteistä tulleita epäilyttäviä sähköpostiviestejä tai niiden liitteitä, ja pyritään muutenkin toimimaan järkevällä tavalla, Niemi muistuttaa.

Kaksi vuotta sitten aprillipäivänä ANI-mato levisi ympäri maailmaa käyttäen hyväkseen Windowsista löytynyttä järjestelmähaavoittuvuutta. Viime vuonna Storm-mato levisi aprillipäiväteemalla varustetuissa sähköpostiviesteissä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.